“Toate proiectele depuse au fost aprobate”. Interviu cu primarul orasului Baicoi

0 1.344

“Toate proiectele depuse au fost aprobate”. Interviu cu primarul orasului Baicoi, Marius Constantin, care face bilanțul activității pe 2019.

Sfârșitul anului găsește administrația locală cu o performanță greu de egalat: 12 proiecte depuse pentru a obține finanțare, 12 proiecte – admise și aprobate.

Cum s-a ajuns aici? Ce beneficii financiare a obținut orașul Băicoi?

Aflăm de la primarul Marius Constantin:

– Dle primar, felicitări în primul rând ! Se pare că ați avut un an bogat în realizări.

– Mulțumesc, așa este. Nici eu nu mă așteptam, sincer, dar se pare că dacă muncești chiar reușești să realizezi ceea ce îți propui.

– Pare greu de crezut că, în ultimii 2 ani, aveți o rată de reușită de 100% la proiectele depuse pentru atragerea de  fonduri UE sau de fonduri guvernamentale. Sunt investiții pe care nu aveați cum să le faceți din bugetul local. Câți bani ați obținut în total?

– În cele 12 proiecte depuse și, ulterior, aprobate, am reușit să atragem o sumă totală de peste 13 milioane de euro. Dacă ținem cont că bugetul local destinat doar pentru investiții este de circa 8 milioane de lei pe an, adică aproximativ 1,7 milioane de euro, rezultă că am obținut ceea ce am fi putut face din banii orașului pe următorii 7 – 8 ani. Am scutit, astfel, nu doar fondurile comunității, ci și timp, astfel că vom obține ceea ce ne-am propus mult mai repede. Suntem, de altfel, singura administrație din Prahova care a semnat toate contractele de finanțare depuse.

– Aveți multe fonduri europene accesate pentru investiții majore în localitate. Ne puteți face o scurtă prezentare?

– Voi începe cu ultimul proiect aprobat, cel referitor la dotarea ambulatoriului Spitalului Orășenesc Băicoi. Fotografiile sunt de la semnarea contractului de finanțare, la sediul ADR Sud Muntenia, eveniment petrecut  săptămâna trecută. Am obținut 8,44 milioane de lei pentru aparatură modernă, cu care vom dota toate secțiile unității medicale. Vom face o licitație, iar achiziția se va derula, sper eu, destul de repede (DETALII AICI: La Spitalul din Baicoi au loc primele investitii majore, dupa 44 de ani).

Un alt proiect aprobat și la fel de important, tot pe o finanțare din partea UE, este cel referitor la amenajarea parcului central din Băicoi. Este un contract semnat în 2017, în valoare de 11 milioane de lei, la care deja se lucrează. Până la finele lui 2020 va fi gata. (DETALII AICI: De ce va fi noul parc din Baicoi o atractie – interviu cu primarul orasului)

Un alt proiect cu fonduri europene, pentru care am obținut finanțare, este cel referitor la modernizarea sistemului de iluminat public pe raza orașului – în valoare de 7,4 milioane de lei (DETALII AICI: Primaria Baicoi este la un pas de a semna un nou contract pe fonduri europene). Contractul a fost semnat anul acesta și ne aflăm în faza întocmirii caietului de sarcini, pentru scoaterea la licitație a lucrării.

Tot pe fonduri UE este și proiectul privind construirea noului Centru Cultural Recreativ și construirea trotuare și piste de biciclete în Băicoi (DETALII AICI: ADR Sud Muntenia a aprobat proiectul noului Centru Cultural din Baicoi). Valoarea este de aproximativ 13 milioane de lei. Am fost informați, săptămâna trecută, că s-a aprobat și până la finele lunii decembrie 2019 urmează să semnăm contractul. Este important pentru că suntem singura administrație locală care va deschide, astfel, o sală de cinematograf și una de teatru.

Tot pe fonduri europene, dar prin proiecte depuse la AFIR, am reușit să achiziționăm un buldoexcavator – în valoare de circa 105.000 de euro, o sărăriță – în valoare de peste 25.000 de euro și urmează să semnăm un contract pentru cumpărarea unui microbuz pentru transportul elevilor care activează în cadrul Casei de Cultură – în sumă de 50.000 de euro. Vom cumpăra și o mașină de spălat și măturat trotuare. Am luat aceste decizii pentru că sunt echipamente de care Primăria Băicoi chiar are nevoie și pentru că am observat că închirirea lor ne-ar fi costat, pe câteva luni, câți bani am dat efectiv pe ele.

De asemenea, tot prin fonduri oferite de UE, printr-un program specific, am introdus internet gratuit în spațiile publice. În perioada următoare se va face recepția lucrării care a costat 15.000 de euro și, probabil, vom da drumul înainte de Crăciun (DETALII AICI: Orasul Baicoi va avea retea publica de wi-fi, cu zece hotspot-uri).

De la Guvern, prin programul PNDL, avem 5 proiecte aprobate. Trei dintre ele reprezintă modernizări de școli, din care: 1,5 milioane lei – Școala de pe strada Viilor, extindem și modernizăm Liceul Teoretic Băicoi – cu suma de 2 milioane de lei și Școala Țintea – 2,3 milioane de lei (DETALII AICI: Mai multe unitati de invatamant din Baicoi se vor moderniza). Alte două proiecte prin PNDL prevăd dotări noi pentru Școala Liliești și pentru Grădinița Băicoi. Aici avem achiziții de mobilier, table inteligente etc.

Prin Compania Națională de Investiții (CNI) avem alte proiecte importante finanțate. Mă refer la apariția noului bazin de înot cu dimensiuni semi-olimpice (DETALII AICI: Orasul Baicoi va avea un bazin de inot acoperit, langa Sala de Sport). Vor face licitație în primăvara anului viitor, iar valoarea proiectului este de 9 milioane de lei.

De asemenea, tot prin CNI avem asigurată și finanțarea pentru noul sediu al Primăriei Băicoi, pe strada Horia nr. 1, în sumă de 5 milioane de lei (DETALII AICI: Primaria Baicoi si institutiile subordonate ar putea avea un sediu nou).

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.