Trimis in judecata de catre DNA Ploiesti, pentru ca a ajutat o firma din Prahova sa fraudeze fondurile UE

0 203

DNA-PloiestiProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului SECU OVIDIU, administrator în fapt al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea, infracțiunilor de:
– complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit s-a reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2010, la nivelul societății comerciale S.C. Matero Ama S.R.L. au fost elaborate două proiecte cofinanțate de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv: „Creșterea Eficienței Energetice a Centrului pentru producerea mixturilor asfaltice” și „Centru pentru producerea betoanelor și mortarelor”.

Ambele proiecte au fost înaintate la Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie și aprobate ulterior, fapt pentru care s-au încheiat două contracte de finanțare, la datele de 22.12.2010 respectiv 06.01.2012.

Aferent proiectelor depuse, S.C. Matero Ama S.R.L., prin reprezentantul său legal, administratorul Matei Mihai, a desemnat ca manager de proiect pe inculpata Matei Aurelia-Liliana, soția acestuia din urmă.

În același context, urmărind fraudarea fondurilor nerambursabile, inculpatul Matei Mihai, în înțelegere cu inculpata Matei Liliana Aurelia și inculpații Vlădilă Cătălin, administrator al S.C. Maktub S.R.L. Tecuci și Anghel Avram, administrator al S.C. Leasimat S.R.L., în calitate de ofertanți, au constituit un grup infracțional organizat având ca scop manipularea procedurii de achiziție, în sensul depunerii de diligențe pentru pregătirea ofertelor (prin inițierea unor asocieri între societățile acestora cu producătorii utilajelor sau al susținerii ferme din partea acestora) și implicit al stabilirii prețului de ofertare astfel încât societățile controlate de aceștia să obțină punctajul necesar câștigării selecției de oferte iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută.

În cadrul celui de-al doilea proiect, inculpatul Matei Mihai și ceilalți membri ai grupului au beneficiat de sprijinul inculpatului Secu Ovidiu care, în calitate de reprezentant în fapt al unei firme din Bulgaria, cu știință a întocmit și semnat în numele administratorului, fără știința acestuia, documentele necesare participării în calitate de ofertant în cadrul procedurii pentru implementarea proiectului respectiv dar și pentru achiziția unor autobasculante, cu scopul de a justifica prețul supraevaluat practicat de celălalt ofertant-câștigător.

De asemenea, inculpatul Secu Ovidiu a semnat în fals și a depus oferta necesară organizării frauduloase a unei proceduri separate și inoportune, de achiziție a unui așa zis soft de comandă pentru stația respectivă, plătit tot din fonduri europene nerambursabile, obținând pentru sine un beneficiu necuvenit în sumă de 74.607,83 lei (echivalentul a 18.250 euro).

Ministerul Fondurilor s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9.671.226,46 lei din care 3.342.667,52 lei valoare eligibilă nerambursabilă aferentă proiectului respectiv.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor părți sociale pe care inculpatul le deține la trei societăți comerciale..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova cu propunerea de a se menține măsura preventivă și asigurătorie dispusă în cauză.

Precizăm că la data de 24 decembrie 2015, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane fizice și juridice în legătură cu fraudarea fondurilor europene destinate proiectelor mai sus amintite (vezi comunicat nr. 2036/VIII/3 din 24 decembrie 2015).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.