Șeful Direcţiei generale pentru armamente din MApN confirmă că la Ploiești s-ar putea produce rachete

0 108

Șeful Direcţiei generale pentru armamente din MApN confirmă că la Ploiești s-ar putea produce rachete interceptoare pentru sistemele Patriot.

Este vorba de o înțelegere parafată încă de anul trecut între gigantul american din industria de armament,  Raytheon Missiles & Defense, și fabrica Electromecanica Ploiești.

Memorandumul prevede producerea rachetelor interceptoare de tip SkyCeptor, pentru sistemul de lansare MIM-104 Patriot 3+, cumpărat de armata română, pentru suma de 3,9 miliarde de dolari.

SkyCeptor este dezvoltat în colaborare cu firma israeliană Rafael Advanced Defense Systems, fiind folosit pentru scutul antibalistic de rază medie. Interceptorul este un derivat al rachetei Stunner, concepută pentru a lovi ținte ca avioane inamice, drone, rachete balistice tactice, rachete cu rază medie și lungă de acțiune și rachete de croazieră, trase de la distanțe cuprinse între 40 km (24,85 mile) și 300 km (186,41 mile).

Spre deosebire de rachetele  folosite de Patriot, de tipul PAC 2 și PAC 3, care costă între 2 și 4 milioane de dolari bucata, SkyCeptor este mult mai ieftin, deoarece distruge țintele prin forța cinetică la impact (hit-to-kill), nu prin explozie.

Deși proiectul părea încă o promisiune a Ministerului Economiei, care nu se va realiza, există semnale că americanii se gândesc serios la un parteneriat cu firma prahoveană, specializată în fabricarea rachetelor.

CITEȘTE ȘI: Vom fabrica rachete SkyCeptor la Electromecanica Ploiesti cum fabricam pusti Beretta la UM Plopeni?

Conform monitorulapararii.ro, generalul-locotenent Teodor Incicaş a declarat: „Suntem interesaţi de tot ce înseamnă capacitate de lovire care să fie generată de România. Avem nevoie pe timp de criză şi război de o capacitate reală de sprijin şi regenerare a capacităţii de operaţionalizare. Din ceea ce ştim noi până în acest moment, proiectul continuă. Acest lucru ne-au spus ambele părţi, atât Ministerul Economiei, cât şi Raytheon”.

Însă ca acest lucru să devină o realitate, este necesară o investiție serioasă în liniile tehnologice ale Electromecanica Ploiești, plus pregătirea unor specialiști.

La un moment dat, chiar și gigantul european din industria de apărare, MBDA, a propus o colaborare cu această unitate economică, fără să se fi înregistrat progrese în acest sens.

CITEȘTE ȘI: O companie europeana spera sa implice Electromecanica Ploiesti in productia de rachete moderne

Ziarul de Ploiești

Reclama dupa Articol
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.