Vom fabrica rachete SkyCeptor la Electromecanica Ploiesti cum fabricam pusti Beretta la UM Plopeni?

1 1.089

Vom fabrica rachete SkyCeptor la Electromecanica Ploiesti cum fabricam pusti Beretta la UM Plopeni? Să sperăm că nu.

În ultimele săptămâni, ministrul Economiei și-a făcut o țintă din a defila prin Prahova, la fostele uzine producătoare de armament, și a promite – dacă ne permiteți termenul, pentru că tot a fost recent Paștele – învierea acestora.

După ce săptămâna trecută a fost la UM Plopeni, unde a asistat la prezentarea unui proiect de cercetare militar (VEZI DETALII AICI – dă click), Florin Spătaru s-a deplasat ieri la Electromecanica Ploiești.

De data aceasta, tema a fost și mai ambițioasă.

Alături de ministrul Apărării, Vasile Dîncu, ministrul Economiei a participat la ceremonia de semnare a memorandumului de înţelegere între Compania Naţională Romarm SA, Electromecanica SA şi compania americană Raytheon Missiles & Defense – reprezentată de președintele Wesley D. Kremer. Scopul declarat al acestei înțelegeri ar fi fabricarea în România a rachetelor interceptoare SkyCeptor (FOTO de la ceremonie).

România va deveni prima ţară care ar putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare antiaerian şi antirachetă Patriot produs de Raytheon Missiles & Defense o divizie a Raytheon Technologies. Achiziţiile militare, cooperarea industrială şi dezvoltarea unei industrii naţionale puternice de apărare sunt elemente vitale pentru conturarea profilului de securitate a României, membră a Uniunii Europene şi a NATO. (…) Mă aştept ca în cel mai scurt timp să avem o colaborare funcţională, un parcurs pe termen lung şi o strategie pe dezvoltare a celor două companii care să vină în sprijinul strategiei de apărare a României, dar de asemenea să vină în sprijinul poziţionării României ca un furnizor strategic în Europa şi în mediul internaţional de echipament militar”, a spus Florin Spătaru.

De asemenea, ministrul Economiei a precizat că memorandumul va fi urmat de alţi paşi până la începerea producţiei.

Prin semnarea acestui memorandum facem doar un prim pas în identificarea capabilităţilor şi posibilităţilor de dezvoltare şi de producţie în România. Mai sunt câţiva paşi pe care trebuie să-i facem astfel încât producţia să înceapă cât mai curând posibil. Producţia înseamnă şi investiţii din partea română şi ceea ce l-am asigurat pe directorul Electromecanica şi directorul general al Romarm e că Ministerul Economiei este hotărât să investească, să aloce bani pentru dezvoltarea acestei capabilităţi, astfel încât România să se poziţioneze atât la nivel naţional, cât şi la nivel european ca un furnizor stabil şi ca un furnizor de încredere în acest domeniu. Utilizarea acestor rachete în conflictul din Ucraina… cu siguranţă nu putem să discutăm de aşa ceva pentru că un astfel de proces va dura”, a afirmat Florin Spătaru.

La rândul său, ministrul Apărării a subliniat importanţa revitalizării industriei de apărare.

Sunt foarte bucuros să particip, în calitate de beneficiar, la un eveniment pe care l-aş vrea multiplicat de zeci de ori, de sute de ori, acela în care, ca Minister al Apărării Naţionale nu semnăm doar contracte de achiziţii, ci semnăm şi memorandumuri, suntem prezenţi la semnarea unor memorandumuri prin care aducem tehnologie în România şi, pe de altă parte, încercăm să valorificăm inteligenţa românească şi infrastructura noastră din industria de apărare. (…) Se spune că războaiele, din nefericire, se întâmplă dar au şi puţine efecte pozitive: acelea că accelerează istoria. (…) Sunt bucuros că Electromecanica Ploieşti este un partener şi poate fi un partener pentru un atât de important jucător pe piaţa mondială a apărării. Raytheon Technologies este pentru Ministerul Apărării Naţionale un partener foarte important, avem foarte multe proiecte de achiziţii, avem colaborări excepţionale cu unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa industriei de apărare mondiale”, a spus Vasile Dîncu.

Cred cu tărie că semnarea acestui memorandum înseamnă mai mult decât un angajament de afaceri, reprezintă începutul unui parteneriat pe termen lung între noi toţi, reprezintă o relaţie de cooperare consolidată cu industria românească, construită deja pe o fundaţie existentă şi un parteneriat puternic cu Guvernul României în domeniul apărării.De fapt, conducerea dvs. vizionară a făcut posibilă semnarea acestui memorandum de înţelegere, iar împreună aducem producţia de rachete defensive cu rază lungă de acţiune în România. SkyCeptor este un interceptor cu rază lungă de acţiune care are costuri reduse şi este dezvoltat pentru a apăra împotriva rachetelor balistice şi de croazieră şi este propus pentru integrarea viitoare cu sistemul Patriot Air&Missiles Defense”, a declarat preşedintele companiei americane Raytheon, Wesley D. Kremer.

Deși în România aceasta a fost știrea zilei, cel mai probabil, compania americană nu a prezentat nimic pe propriul site, cu toate că la Ploiești a fost chiar președintele acesteia (vezi FOTO JOS). Ceea ce ridică unele semne de întrebare.

  • POATE FABRICA ELECTROMECANICA PLOIEȘTI SKYCEPTOR?

De la bun început, trebuie spus că, în anul 2016, Raytheon Missiles & Defense propunea același tip de interceptor și Poloniei, și tot cu implicarea industriei autohtone, când s-au discutat detaliile livrării sistemului de rachete MIM-104 Patriot 3+. Adică același sistem vândut și României.

SkyCeptor este dezvoltat în colaborare cu firma israeliană Rafael Advanced Defense Systems, deoarece este folosit pentru scutul antibalistic de rază medie, cunoscut ca The David’s Sling System (Praștia lui David – trimitere la unul dintre cei mai importanți conducători ai statului Israel, al doilea rege al său, menționat în Biblie).

Interceptorul este un derivat al rachetei Stunner, concepută pentru a lovi ținte ca avioane inamice, drone, rachete balistice tactice, rachete cu rază medie și lungă de acțiune și rachete de croazieră, trase de la distanțe cuprinse între 40 km (24,85 mile) și 300 km (186,41 mile).

Se aseamănă cu interceptorii de tip SM-3 (Standard Missile – 3), folosiți de sistemul american Aegis Ashore, cum este și cel de la Baza Deveselu, în sensul că distruge țintele prin forța cinetică la impact (ating o viteză de 9600 km/h).

Din acest punct de vedere, deși este un produs sofisticat, care folosește o ghidare în infraroșu și una activă (cu un sistem radar propriu), SkyCeptor este mult mai ieftin decât o rachetă care conține exploziv.

În acest moment, deși produce rachete antiariene de scurtă distanță, dar și rachete antitanc (VEZI AICI DETALII), Electromecanica Ploiești nu are tehnologia necesară să producă un interceptor de acest gen.

Este clar că Raytheon Missiles & Defense nu își propune să fabrice SkyCeptor integral în România, ci doar părți din el. Chiar și așa, va trebui să ofere suportul tehnologic și să instruiască specialiști.

  • CUM UN MEMORANDUM SEMNAT DE U.M. PLOPENI NU A DUS NICĂIERI

În ianuarie 2019, tot cu tam-tam, la Uzina Mecanică Plopeni se semna un memorandum între producătorul local și unul dintre giganții pieței de armament, compania italiană d’Armi Pietro Beretta.

Coincidență sau nu, tot un ministru PSD al Economiei, Niculae Bădălău, promitea că „Suntem în proporţie de 60% de a produce în România o armă de ultimă generaţie, de generaţie patru, Beretta. 60% ne-am înţeles (cu italienii). Ea se va produce la Plopeni. Am avut negocieri şi dânşii au ales acest amplasament. Venim în prima fază cu peste 30% componente la ea, pentru că este foarte clar că nu putem produce în prima fază tot, dar suntem 60% avansaţi şi eu cred că până în vară finalizăm contractul. Undeva în toamna vom avea prima asamblare pentru această armă de ultimă generaţie”.

Mai mult, președintele CJ Prahova de la acea dată, Bogdan Toader, confirma că arma de asalt ARX 160 se va fabrica la Plopeni.

DETALII AICI: Uzina Mecanica Plopeni va fabrica arma de asalt ARX 160

Au trecut deja 3 ani și nimic nu s-a întâmplat. Despre produsul Berreta nu se mai vorbește, iar prin halele uzinei bate vântul…

Fotografie de la memorandumul semnat în 2019 la UM Plopeni

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.