O companie europeana spera sa implice Electromecanica Ploiesti in productia de rachete moderne

0 558
VL Mica PEA firing at CELM
VL Mica PEA firing at CELM

Pe 24 august 2017, grupul european MBDA a semnat un Memorandum de Înţelegere cu societatea de stat Romarm şi Electromecanica Ploieşti, filială a Romarm. Dacă propunerea ar fi acceptată, MBDA ar putea transfera şi produce în România sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă şi foarte scurtă (SHORAD/VSHORAD), cu rachete de tip Mistral şi VL Mica (foto).

”Oferta noastră completează foarte bine sistemele Patriot. Rachetele propuse României acţionează pe o rază mai scurtă, dar acoperă 360 de grade, faţă de Patriot, care astăzi acoperă doar sectoare de 120 de grade”, a precizat Didier Philipe, vicepreședinte MBDA.

Acesta susține că un acord industrial între MBDA, Electromecanica şi Romarm ar putea genera 1.000 de locuri de muncă în România.

Trebuie să cheltuiţi banii în mod înţelept. Aceste investiţii majore în apărare sunt pe termen lung. Nu vrem să vă luăm banii şi să plecăm. Un acord industrial de acest calibru între MBDA, Electromecanica şi ROMARM va genera 1000 de locuri de muncă directe şi indirecte în România şi o activitate de mai bine de un sfert de secol pentru centrul de rachete de la Ploieşti. Așteptăm, acum, o decizie din partea Guvernului”, a afirmat vicepreşedintele MBDA.

MBDA este deţinută de Airbus, Franţa (37,5%), BAE Systems, Marea Britanie (37,5%) şi Leonardo, Italia (25%). Compania a înregistrat vânzări de circa 3 miliarde euro în 2016 şi are prezenţă industrială în Franţa, Marea Britanie, Italia, Germania şi Spania.

Fabrica militară de lângă Ploiești (Crângul lui Bot) produce încă dinainte de 1989 proiectile cu reacție, iar în prezent realizează rachete aer-sol, rachete antiaeriene și rachete antigrindină (foto jos).

Electromecanica Ploiesti

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.