Razvan Enescu, candidat PLUS-USR la functia de primar: “Ploieștiul este un oraș în pericol să uite, să uite că a fost vârful de lance al industriei românești, să uite că a fost un oraș frumos și prosper”

0 289

Razvan Enescu, candidat PLUS-USR la functia de primar: “Ploieștiul este un oraș în pericol să uite, să uite că a fost vârful de lance al industriei românești, să uite că a fost un oraș frumos și prosper”.

Vezi ce are de spus arhitectul Răzvan Enescu, care reprezintă Alianța PLUS-USR în cursa electorală pentru cucerirea funcției de primar al municipiului Ploiești.

Cine este Răzvan Enescu?
– În primul rând sunt ploieștean cu normă întreagă. Sunt la a cincea generație de ploieșteni și îmi iubesc orașul, în ciuda imperfecțiunilor sale. Sunt un om nou, nu am datorii politice, nu am fost implicat în scandaluri de corupție și nu sunt uzat moral. Am 36 de ani, sunt căsătorit și am o frumoasă fetiță de doar șapte luni. Totuși, chiar dacă sunt tânăr și nou în politică, nu însemnă că sunt o persoană fără experiență. Sunt arhitect și antreprenor de mai bine de zece ani și doar în ultimii patru ani am fost șef de proiect pentru investiții publice de peste 100 de milioane de lei. Vin în fața ploieștenilor cu o echipă tânără, o echipă de oameni capabili și cinstiți, care, și ei, iubesc Ploieștiul. Chiar dacă ultimii douăzeci de ani, primarii Ploieștiului s-au ocupat doar de interesele pesonale, împreună cu colegii mei vom reconstrui un oraș cu respect pentru ploieșteni.

Domnule Enescu, am tot văzut mișcări pe scena politică prahoveană. Alinațe făcute și desfăcute. Până la urmă, votantul, care nu este interesat de politica de partid, ce să mai înțeleagă? Dumneavoastră candidați pentru…?
– Candidez pentru funcția de primar al Municipiului Ploiești din partea Alianței USR-PLUS. Deși la nivel județean a fost o alianță electorală cu PNL, eu m-am împotrivit încă din prima zi acestei alianțe. Mi-a fost oferită funția de viceprimar pentru a candida într-o alianță electorală și la nivelul Ploieștiului, însă am refuzat. Motivul inițial al candidaturii mele nefiind obținerea unei funcții cu orice preț, ci în primul rând dorința de a schimba cu adevărat Ploieștiul, inclusiv la nivel politic. Am preferat să merg într-o luptă grea, cu resurse puține, pentru a-i oferi Ploieștiului o alternativă reală la vechea clasă politică. Punctul meu de vedere este clar: schimbarea se face doar prin oameni noi, iar PNL este departe de a fi un partid reformat, cu oameni noi.

De ce v-ați hotărât să candidați?
– Sunt dezamăgit de ceea ce se întâmplă în Ploiești, pentru că Ploieștiul este, din punctul meu de vedere, unul dintre orașele cu cel mai mare potențial din țară și, totuși, nu se face mai nimic aici. Nu se atrag fonduri europene, nu se fac investiții, ni se spune tot timpul că bugetul este la cotă de avarie și că este în faliment. Eu nu pot să accept așa ceva! La un moment dat mi s-a spus că Ploieștiul nu e un oraș în care să vii, ci un oraș din care să pleci. Nu vreau să se întâmple așa ceva. Vreau să văd copii care cresc aici, care rămân aici. Vreau să văd că în orașul ăsta rămân oameni, vreau să văd că în orașul ăsta se întorc oameni și mi-ar plăcea foarte mult să văd că orașul ăsta, la un moment dat, o să redevină un magnet pentru specialiști și pentru cei care doresc să își deschidă o afacere.

De ce spuneți că Ploieștiul este unul dintre orașele cu cel mai mare potențial?
– Suntem legați la rețeaua de transport internațional. Cu o excepție de 10 kilometri, suntem legați și la portul Constanța cu autostradă, suntem la 40 de minute de cel mai mare aeroport regional și suntem un mare nod feroviar. Aș putea adăuga faptul ca, deși mic, suntem și un centru universitar, iar forța de muncă este încă foarte calificată, în ciuda salariilor mici pe care economia ploieșteană le poate oferi în acest moment.

Domnule Enescu, de ce are nevoie Ploieștiul de un arhitect?
– Orașele excepționale, pe care le admirăm, au fost gândite și ridicate de arhitecți excepționali. Chiar și în Ploiești, puținele clădiri remarcabile au fost realizate de marele Toma Socolescu, un arhitect de geniu. În campaniile electorale, toți candidații promit că vor construi, însă doar un arhitect chiar știe să construiacă bine și pentru viitor.

Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă ploieștenii?
– În ultimele luni, împreună cu colegii mei am străbătut orașul, am discutat cu cetățenii în mediul virtual și le-am aflat problemele. Aș putea enumera mai multe probleme generale. Nu cred că este o surpriză pentru nimeni să aflăm că poluarea este una dintre ele, sau că ploieștenii sunt foarte sensibili la problema gunoaielor. Foarte mulți au reclamat situația din spitalele ploieștene. Lista poate continua cu multe probleme generale sau punctuale. În schimb, în urma discuțiilor cu cetătenii, am aflat un lucru extrem de important. O problemă care se află pe buzele tuturor: cetățenii se simt înșelați de politicieni, cetățenii s-au săturat să fie mințiți, oamenii au nevoie de cinste în politică. Oamenii nu cer lucruri imposibile, însă cei care au condus orașul nu au reușit să aducă un plus real în viața lor. Am avut politicieni cu probleme penale, unii chiar condamnați, unii incompetenți sau care apărau interesele unor găști. Din păcate, o parte dintre aceștia încă ne cer votul și se prezintă ca singura soluție salvatoare.

Care sunt primele 3 măsuri pe care le veți lua în primărie?
-Trebuie să analizăm fiecare departament în parte și să vedem dacă angajații își ating, cu adevărat, nivelul de performanță pentru care au obținut acele posturi. Dacă se dovedește că nu, atunci, în primul rând, trebuie să crească acel nivel. Pe scurt, hai să ne asigurăm că avem omul potrivit la locul potrivit. În al doilea rând, trebuie să implementăm standardul anticorupție ISO 37001. Nu îmi permit să spun că primăria Ploieștiului este infestată de corupție, nici că în instituțiile subordonate încă este la modă șpaga, dar hai să ne asigurăm că nu este așa. În al treilea rând, vreau să văd că toate contractele de investiții publice sunt corecte și în interesul cetățenilor. Vom citi contractele în derulare și ne vom asigura că sunt legale și respectate. Totodată, vom identifica soluții tehnice și legale pentru publicarea integrală a acestora și gradul lor de implementare. Pentru contractele noi, transparența și corectitudinea vor fi criterii obligatorii.

În cât timp vom vedea o schimbare reală în Ploiești?
– Sincer, o schimbare reală în Ploiești, cel puțin două mandate, vorbind foarte realist. Cine promite că va face schimbarea într-un an sau doi minte. Va fi nevoie de un an doar pentru începerea unei reforme a birourilor, a funcționarilor, a rotițelor ruginite care nu au funcționat cum trebuie. Avem în momentul de față pe masă o serie de proiecte europene în implementare, iar fără seriozitate, profesionalism și cinste, le vom rata cu certitudine. Abia după ce vom termina aceste proiecte și vom accesa fonduri din noul exercițiu bugetar european, în Ploiești lucrurile se vor schimba vizibil. Pentru asta este nevoie de o echipa specializată în atragerea de finanțări, nu de firmele de casă care și-au făcut foarte prost treaba. Primăria nu are un buget care iși permite investiții importante, din această cauză, avem nevoie de o echipă de oameni vizionari, cu experiență în atragerea de finanțari și granturi externe. V-am spus, am fost șef de proiect pentru investiții de 100 de milioane de lei și va spun că nu este ușor. Ploieștiul are nevoie de investiții de 10-20 de ori mai mari pentru a simți o îmbunătățire a calitătii vieții.

Pe final, aveți un mesaj pentru ploieșteni?
– Ploieștiul este un oraș în pericol să uite, să uite că a fost vârful de lance al industriei românești, să uite că a fost un oraș frumos și prosper, să uite că principalii vinovați pentru starea în care a ajuns sunt cei din vechea clasă politică, cei care vin în fața noastră să ne ceară votul.
Ploieștenii trebuie să se gândească dacă sunt cu adevărat mulțumiți de modul în care arată orașul, iar dacă nu, în mod clar nu un fost primar este soluția. Ploieștiul are nevoie de altceva, are nevoie de oameni cu viziune, are nevoie de oameni care sunt gata să-l pregătească pentru viitor. Ploieștiul trebuie să recupereze decalajul tot mai mare pe care-l are față de restul orașelor europene sau chiar față de orașe din vestul României.
Proiectul politic cu care venim în fața cetățenilor este clar: vom aduce omul potrivit la locul potrivit. Venim cu o echipa de oameni profesioniști, care nu accepta impostura, dar mai ales oameni care iubesc cu adevărat orașul în care trăiesc. Pe 27 septembrie ploieștenii au cu cine vota.

Pentru a afla ce idei, propuneri și teme oferă Răzvan Enescu ploieștenilor, accesați-i pagina de facebook (dă click).

Ploieștiul are nevoie de un ARHITECT!
Vă așteptăm la vot!

(P) Articol comandat de PLUS

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.