654837 de prahoveni sunt asteptati la vot pe 27 septembrie

0 249

654837 de prahoveni sunt asteptati la vot pe 27 septembrie, data alegerilor locale, când votăm candidații pentru Consiliul Județean și pentru primăriile din județ.

Prefectura Prahova a informat că au sosit buletinele de vot pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020.

Au fost tipărite 2.885.756 de buletine (câte 721.439 pentru fiecare tip de candidatură: primar, consiliu local, președinte consiliu județean, consiliu județean).

Valorea totală (cu TVA) este de 665.603 de lei.

În Prahova sunt 654.837 persoane cu drept de vot.

DE CE ACTE AI NEVOIE CA SĂ MERGI LA SCRUTIN

Cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate (care trebuie să fie valabile în data de 27 septembrie 2020):

– cartea de identitate
– cartea electronică de identitate
– cartea de identitate provizorie
– buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic
– paşaportul diplomatic electronic
– paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electroni
– în cazul elevilor din şcolile militare: carnetul de serviciu militar

DATE DESPRE CUM POȚI VOTA LA ALEGERILE LOCALE

Trebuie reținut faptul că, la aceste alegeri locale se poate vota numai la secţia unde alegătorul este înscris în lista electorală permanentă ori la cea unde este arondată adresa la care îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.

Potrivit hotărârii BEC, citată de Agerpres, alegătorul care, până cel mai târziu în data de 4 septembrie, şi-a stabilit reşedinţa la o altă adresă decât cea de domiciliu, votează numai la secţia de votare unde este arondată strada la care îşi are reşedinţa menţionată pe actul de identitate – urmând fi înscris pe o listă electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorate permanente cu adresa de reşedinţă.

Alegătorul care nu şi-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unităţii administrativ-teritoriale unde îşi are domiciliul sau reşedinţa votează la secţia la care este arondată strada ce figurează la menţiunea privind domiciliul sau reşedinţa înscrisă pe actul de identitate.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ EȘTI INFECTAT CU CORONAVIRUS

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, afirmă că persoanele infectate cu noul coronavirus, aflate în carantină, izolare sau spitale – vor putea vota la alegerile locale folosind urna mobilă.

“Vor putea să ceară urna specială, denumită urnă mobilă în termeni populari. Îşi vor exercita dreptul la vot în condiţii normale, pentru că Institutul Naţional de Sănătate Publică a comunicat că portul măştii de către ambele persoane diminuează aproape la maximum această răspândire a virusului”, a declarat Mituleţu-Buică într-un interviu acordat AGERPRES.

El a precizat că vor fi “condiţii speciale” doar pentru bolnavii aflaţi în secţiile de terapie intensivă, unde se vor lua măsuri suplimentare de siguranţă.

“Condiţii speciale ar fi create doar pentru persoanele care se află la terapie intensivă, pentru că acolo se află un mediu diferit şi va trebui să fie purtat combinezonul acela şi luate toate măsurile de siguranţă. În rest, nu există o problemă de răspândire a virusului, indiferent că ne ducem în alte secţii din spitale sau la domiciliul acestor persoane”, a susţinut preşedintele AEP.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.