ITM Prahova: Temeiul de drept pentru acordarea somajului tehnic

0 2.313

ITM Prahova: Temeiul de drept pentru acordarea somajului tehnic. Instituția revine cu noi precizări pe o temă foarte importantă.

Ziarul de Ploiești a tras, astăzi, un semnal de alarmă, în sensul că mulți angajatori din Prahova încearcă să fenteze prevederile legale și să scape de salariați, pe perioada stării de urgență.

DETALII AICI: COVID-19: ITM Prahova inca nu a primit plangeri de la angajati

Pentru a lămuri situația, ITM Prahova a spus cum trebuie procedat:

COMUNICAT

“Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova informează persoanele fizice şi juridice că temeiul de drept care trebuie indicat în deciziile de suspendare a contractelor individuale de muncă ale salariaţilor pentru a putea beneficia de prevederile art. XI din OUG nr. 30/2020 (şomaj tehnic) este art. 52 alin. 1 lit. c), coroborat cu art. 53 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit acestor prevederi:

ART. 52 – (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:

  1. c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

ART. 53 – (1) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).

(2) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.

La operarea în registrul general de evidenţă a salariaţilor a suspendării, angajatorii vor selecta la temeiul juridic al suspendării contractului individual de muncă art. 52 alin. 1 lit. c).

Pentru informaţii suplimentare ne puteţi contacta la nr. de telefon 0752 104 696 sau telefon/fax 0244 510 372,  precum şi prin transmiterea unui e-mail la adresa: itmprahova@itmprahova.ro”

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.