COVID-19: ITM Prahova inca nu a primit plangeri de la angajati

1 1.083

COVID-19: ITM Prahova inca nu a primit plangeri de la angajati, deși oamenii spun că angajatorii nu vor să-i trimită în șomaj tehnic, dar nici să le mai plătească salarii!

Zeci de oameni au contactat Ziarul de Ploiești și au anunțat că au probleme cu patronii, din cauza stării de urgență care face imposibilă continuarea activității.

Mai precis, angajații reclamă faptul că vor fi trimiși acasă și nu au siguranța că vor mai primi salarii.

“O firmă de croitorie tocmai urmează a-și întrerupe activitatea miercuri, pe motiv de COVID 19. Bun. Până aici, toate-s bune și frumoase. Dar cum este posibil să fie lasate acasă fără ca firma respectivă să le asigure un venit? Ba mai mult, din spusele fetelor d’acolo, le vor lasa la “VATRA”, obligandu-le să semneze o hârtie în care se precizează faptul că: “STAȚI ACASĂ FĂRĂ PLATĂ”. Cum este posibil așa ceva, având in vedere că, marea majoritate a salariatelor au: – chirii de platit; – rate bancare; – copii și batrani in întreținere; – fracturi la utilități;
– cheltuieli curente.”, este unul dintre mesajele primite.

Un alt angajat ne-a scris: “Pe noi, la o firma de paza, ne-a obligat să ne facem cerere de fara plata și-au spus că în momentul cînd o să începem din nou munca, după o lună, o sa fim plătiți. Au zis că nu ne putem face cerere pentru șomaj tehnic doar pentru șomaj șomaj sau sa ne dam demisia!”

Contactată telefonic, conducerea ITM Prahova a precizat că nu a primit până astăzi nici o plângere, dar că legea este foarte clară. Angajații nu pot fi lăsați fără venituri!

Salariaților care sunt nemulțumiți și care au dubii că vor fi ajutați li se recomandă să sune la numerele de telefon de mai jos (vezi în comunicat).

COMUNICAT

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova face cunoscut ca, in temeiul O.U.G. nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in doemniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-Cov-2, în timpul stării de urgență (16 martie – 16 aprilie), pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii, in conformitate cu dispozitiile art. 52, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, salariații vor beneficia de o indemnizație suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Nivelul indemnizației va fi de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

De aceste prevederi urmează să beneficieze salariații angajatorilor care îndeplinesc una din următoarele condiții:

 1. a) întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate și dețin Certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prevăzut la art. 12 din Decretul Președintelui României nr. 195/2020. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează certificatul de situații de urgență conform metodologiei aprobată prin ordin.
 2. b) reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor.

Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzută pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.

Etapele  pe care angajatorii le vor parcurge pentru a putea solicita indemnizatia pentru suspendarea temporara:

Etapa 1 – suspendarea contractelor individuale de munca ale salariatilor in conformitate cu dispozitiile art. 52, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii (emitere decizii si operarea acestora in REVISAL);

Etapa 2 – obtinerea Certificatului de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri pentru angajatorii mentionati la art. XI, alin. (2), lit.a) din O.U.G. nr. 30/2020

sau

Declaratie pe propria raspundere a administratorului din care sa reiasa faptul ca, angajatorul inregistreaza o DIMINUARE A INCASARILOR din luna anterioara depunerii declaratiei, cu un procent de minimum 25% fata de media incasarilor din perioada 01.01.2020 – 29.02.2020 si nu are capacitatea financiara pentru a plati toti salariatii, pentru angajatorii mentionati la art. XI, alin. (2), lit.b) din O.U.G. nr. 30/2020 (pe baza analizei financiare interne a angajatorului)

Etapa 3 – solicitarea indemnizatiei pentru somaj tehnic prin depunerea la AJOFM Prahova a urmatoarelor documente:

angajatorii mentionati la art. XI, alin. (2), lit.a) din O.U.G. nr. 30/2020 angajatorii mentionati la art. XI, alin. (2), lit.b) din O.U.G. nr. 30/2020
1) Certificatul de Situatie de urgenta

2) Cerere (anexa 1 – OUG 30/2020)

3) Tabel nominal (anexa 2 – OUG 30/2020)

1) Declaratie pe propria raspundere a administratorului (Ordin Presedinte ANOFM)

2) Cerere (anexa 1 – OUG 30/2020)

3) Tabel nominal (anexa 2 – OUG 30/2020)

 Documentele mentionate mai sus se vor depune in format electronic la adresa de e-mail: prahova@anofm.gov.ro, sau letric, prin posta/curier la adresa Ploiesti, str. Nicolae Iorga, nr. 1, CP 100537, jud. Prahova

Documentele se depun incepand cu data de 01 Aprilie 2020 pentru perioada 16 – 31 Martie 2020 si cu 01 Mai 2020 pentru perioada 01-16 Aprilie 2020

Corespondenta niveluri de calificare in vederea completarii tabelului nominal (anexa 2)

 • ISCED 0 – Educaţia timpurie
 • ISCED 1 – Învăţământ primar
 • ISCED 2 – Învăţământ gimnazial
 • ISCED 3 – Învăţământ liceal
 • ISCED 4 – Învăţământ postliceal Învăţământ superior
 • ISCED 5 – Învăţământ superior de scurtă durată
 • ISCED 6 – Licenţă sau nivel echivalent
 • ISCED 7 – Master sau nivel echivalent
 • ISCED 8 – Doctorat sau nivel echivalent

Pentru solicitari de informatii punem la dispozitie urmatoarele adrese de mail si nr. de telefon:

1) Cristina STOICHICI – 0244-577.380, E-mail: cristina.stoichici@ph.anofm.ro (conducere executiva)

2) Roxana VILAU – 0735.786.219, E-mail: roxana .vilau@ph.anofm.ro (conducere executiva)

1) Ramona AIVAZ – 0244-571.333, 0735.786.221, elena.aivaz@ph.anofm.ro (departament buget)

2) Maria-Magdalena DIMA – 0244-571.333, 0735.786.221, maria.dima@ph.anofm.ro (departament buget)

3) Catalin Dumitrascu – 0244-571.444, catalin.dumitrascu@ph.anofm.ro (relatii cu angajatorii)

4) Carmen Dumitrascu – 0244-571.444, carmen.dumitrascu@ph.anofm.ro (relatii cu angajatorii)

Ziarul de Ploiești

1 Comentariu
 1. Magdalena says

  De ieri am fost data afara de la o clinica stomatogica, pentru ca în urma ordonanței de urgenta toate clinicile și cabinetele sunt închise. Guvernul ar fi trebuit sa se gândească și la urmări când au dat aceste ordonanțe.O sa fie din ce în ce mai rău dacă mai lungesc mult starea de urgenta. Avem rate la bănc, cu ce o sa plătim?Ne dau ei din pensiile speciale?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.