Interviu cu primarul Marius Constantin: „Încercăm să atragem o nouă finanțare pentru Spitalul Orășenesc Băicoi”

0 242

Interviu cu primarul Marius Constantin: „Încercăm să atragem o nouă finanțare pentru Spitalul Orășenesc Băicoi”. Vezi despre ce este vorba.

După mai multe proiecte care au vizat modernizarea clădirii spitalului și dotarea lui cu echipamente de ultimă generație, administrația locală s-a gândit la oportunitatea de a atrage noi fonduri europene pentru digitalizarea datelor medicale.

– Domnule primar, înțeleg că lucrați iar la un proiect de care nu s-a mai auzit prin Prahova. Ne puteți lămuri despre ce este vorba?

– Da, așa cum știți, încercăm să transformăm Băicoiul într-un oraș inteligent. Este, dacă vreți, și un trend la nivelul Uniunii Europene. Primii pași deja i-am făcut, prin construirea unui parc inteligent, cu bănci care se încarcă de la mini-panouri fotovoltaice și pot încărca la rândul lor dispozitele smart. De asemenea, lucrăm la digitalizarea primăriei și a unei unități de învățământ, un proiect pe fonduri europene în valoare de 500.000 de euro, care prevede și montarea de mobilier smart în oraș. Revenind la întrebarea dvs, vom depune un nou proiect în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Axa 7 – care are ca scop digitalizarea spitalelor. Obiectivul investiției este reprezentat de dezvoltarea unui sistem care va prelucra, gestiona și salva datele și informațiile specifice unei unități medicale, pe suport digital, pentru a se putea renunța la tot ce înseamnă fișiere și documente scrise.  Asta presupune să achiziționăm și echipamente IT, licențe de programe etc.

– Ce presupune, mai exact, o astfel de investiție?

– Se dorește crearea unui „vehicul” informatic, care să faciliteze circulația digitală a datelor medicale. Vom achiziționa computere și alte sisteme pentru personalul TESA, dar și pentru toate cabinetele medicale care deservesc spitalul. Astfel, vom realiza o interconexiune directă în interiorul unității și atunci o informație despre un pacient va fi cunoscută indiferent unde se va prezenta, dar vom avea și o conexiune cu sistemul  folosit deja de Ministerul Sănătății sau de celelalte instituții din subordinea acestuia. Ba mai mult de atât, vom avea o etapă în care vom construi și dezvolta dosarul digital al pacientului. Toate foile de observații și alte documente medicale scrise, folosite în prezent, vor dispărea, pentru că la fiecare pat de internare va exista un suport electronic, respectiv o tabletă, în care vor fi notate toate datele despre bolile și starea  pacientului, despre intervențiile suferite, despre medicația folosită ș.a.m.d. Practic, vom putea vedea întregul flux, de la recepționarea lui în camera de gardă sau în cabinet și până la externare. Cu alte cuvinte, se va construi un dosar medical electronic al pacientului. Astfel, dosarele de hârtie vor fi înlocuite cu baze de date, care vor putea fi accesate ușor, prin echipamente IT.

– În ce mod acest sistem va fi mai util decât cel actual?

– În primul rând, informația medicală va putea fi accesată mult mai rapid. Dacă vorbim de o situație de criză, cu atât mai important va fi acest sistem, mai ales pentru medici, care trebuie să decidă rapid și nu o pot face decât dacă au toate informațiile despre pacient. Sunt multe persoane care uită ce intervenții au suferit, ce tratament medical au primit, dacă sunt alergice la vreun medicament etc. Dosarul electronic va conține toate aceste date. Vom avea inclusiv sisteme hardware (servere), pe care vom salva aceste informații. De asemenea, oriunde se va prezenta pacientul, informațiile despre el vor putea fi accesate.

– Câți bani sperați să obțineți prin acest proiect?

– Valoarea lui a fost estimată la aproximativ 2 milioane de euro. Suntem obișnuiți să obținem sume mari pentru Spitalul Orășenesc Băicoi, gândiți-vă doar la cei aproape 1,7 milioane de euro bani primiți de la Uniunea Europeană, cu care am cumpărat echipamente și aparate medicale ultramodene.

CITEȘTE ȘI:

Boli care pareau imposibil de tratat sunt rezolvate cu succes cu noile dotari ale Spitalului Baicoi

Spitalul orasenesc din Baicoi a primit aparatura noua de la Ministerul Sanatatii

Ziarul de Ploiești

Reclama dupa Articol – Banner 3
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.