Cum decurge vaccinarea anti-COVID in Prahova si ce se intampla la nivel national

0 389

Cum decurge vaccinarea anti-COVID in Prahova si ce se intampla la nivel national. Ziarul de Ploiești vă oferă ultimele informații.

În Prahova, este în desfășurare faza I a acestui proces.

Primele 975 de doze de vaccin anti-COVID care au ajuns în judeţul Prahova au fost epuizate, o nouă tranşă fiind primită la începutul acestei săptămâni.

Așa cum era deja știut, primele doze de vaccin anti-COVID au fost primite de cadrele medicale din județ. Acestea au fost distribuite în cele 15 centre de vaccinare:
– Spitalul Județean de Urgență Ploiești – 4 centre
– Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploiești – 1 centru
– Spitalul de Pediatrie Ploiești – 1 centru
– Spitalul Municipal „Schuller“ Ploiești – 1 centru
– Spitalul CFR Ploiești – 1 centru
– Spitalul Municipal Câmpina – 1 centru
– Spitalul de Psihiatrie Voila (Câmpina) – 1 centru
– Spitalul Orășenesc Băicoi – 1 centru
– Spitalul Orășenesc Sinaia – 1 centru
– Spitalul Orășenesc Vălenii de Munte – 1 centru
– Spitalul Orășenesc Urlați – 1 centru
– Policlinica MAI din Ploiești – 1 centru

De săptămâna viitoare, conform premierului Câțu, va începe să se deruleze faza a II-a.

Vor primi doze adulții cu vârsta peste 65 de ani și persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

În vederea vaccinării populației, în Prahova, au fost identificate și amenajate (sau sunt în curs de amenajare) 44 de centre.

Dintre acestea, 12 sunt în municipiul Ploiești, două în municipiul Câmpina. Celelalte 30 de centre se regăsesc în următoarele unități administrativ-teritoriale: Băicoi, Boldești-Scăeni, Breaza, Bușteni, Comarnic, Mizil, Plopeni, Sinaia, Urlați, Vălenii de Munte, Ariceștii Rahtivani, Bărcănești, Berceni, Blejoi, Brazi, Brebu, Bucov, Ciorani, Chiojdeanca, Filipeștii de Pădure, Filipeștii de Târg, Florești, Izvoarele, Măneciu, Păulești, Puchenii Mari, Târgșoru Vechi, Valea Călugărească, Valea Doftanei, Vărbilău.

Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost imunizate împotriva coronavirusului, cu vaccinul Pfizer BioNTech, 16.101 persoane, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Până în prezent, au fost vaccinați împotriva COVID-19 un număr de 41.609 de români.

CUM SE ADMINISTREAZĂ VACCINUL

  1. Vaccinul BioNTech-Pfizer trebuie diluat cu 1,8 mililitri de ser fiziologic folosind o seringă de volum mare. Introducerea lichidului în fiola de vaccin conduce la creșterea presiunii, iar pentru a compensa acest lucru, procedura prevede ca, utilizând aceeași seringă de volum mare, să fie extrași din fiolă 1,8 mililitri de aer. Cu seringa de volum mare, este extras doar aerul în exces pentru egalizarea presiunii.
  2. După egalizarea presiunii, din flacon se extrage, pe rând, cu seringi diferite de volum mic (seringi de administrare) câte o doză de 0,3 mililitri.
  3. Administrarea propriu-zisă a vaccinului se face cu o seringă separată, de volum mic (seringa de administrare mai sus menționată), necesară pentru a putea măsura corect cei 0,3 mililitri aferenți unei doze. Aceasta este doză administrată intramuscular fiecărei persoane. Seringa utilizată pentru administrare nu este în nici un caz goală.
  4. După administrarea vaccinului unei persoane, seringa de administrare se aruncă.

Conținuturile care s-au răspândit în mediul online susțin, în mod fals și înșelător, că în seringa de volum mare s-ar extrage, de fapt, vaccinul diluat din fiolă pentru a fi aruncat. Repetăm, cu seringa de volum mare, este extras doar aerul în exces pentru egalizarea presiunii. După extragerea aerului, în fiola de vaccin rămân dozele care se extrag apoi în vederea administrării (câte 0,3 mililitri/ administrare).

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.