Au loc sau nu ceremoniile religioase de Boboteaza in Prahova?

0 0

Au loc sau nu ceremoniile religioase de Boboteaza in Prahova? Pe 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește botezul lui Iisus în râul Iordan.

Conform Inspectoratului Județean de Jandarmi, această tradiție creștină se va ține, dar cu respectarea strictă a unor măsuri de protecție.

Atât pentru asigurarea ordinii și siguranței publice, cât și pentru respectarea normelor legale în vigoare cu scopul de a preveni și combate efectele pandemiei de Covid-19, IJJ Prahova a dispus măsuri de supraveghere a desfăşurării activităților care vor avea loc în apropierea lăcaşelor de cult.

În vederea respectării acestor măsuri, organizatorul a dispus o serie de măsuri suplimentare pentru buna desfășurare a procesiunilor religioase, după cum urmează:
participanții care ajung la aceste slujbe vor fi îndrumaţi de voluntari ai organizatorului sa respecte masurile de protectie sanitara (portul mastii,distantare fizica si dezinfectarea mainilor);
• la fiecare lacas de cult va fi soluţie dezinfectantă;
• agheasma mare va fi oferită credincioşilor, pe cat posibil, în sticle îmbuteliate, doar de către voluntarii care vor purta mască şi mănuşi;
• voluntarii vor veghea la respectarea măsurilor luate, atat pe timpul oficierii slujbei cat si pe timpul distribuirii agheasmei.

Inspectoratul de Jandarmi Judetean Prahova face apel către toţi cetățenii să acorde o atenţie sporită măsurilor de protecție sanitară (purtarea măștii de protecție și respectarea distanțării fizice față de celelalte persoane prezente), să adopte un comportament civilizat și să respecte indicaţiile jandarmilor.

O comună a anulat tradiția anuală

Botezul cailor de la Pietroşani, eveniment care are o tradiţie foarte veche, nu va mai fi organizat anul acesta din cauza reglementărilor impuse de contextul pandemic, a anunţat primarul comunei Puchenii Mari, Constantin Negoi.

Având în vedere situaţia generată de pandemia COVID-19 la nivel naţional, vă comunicăm că în conformitate cu art. 1 al Hotărârii de Guvern nr. 1065 din 2020 sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise. În consecinţă, evenimentul ce are o tradiţie foarte veche în satul Pietroşani, de Bobotează, botezul cailor şi obişnuitele întreceri hipice desfăşurate pe islazul acestui sat nu mai pot avea loc“, a scris Negoi pe pagina sa de Facebook.

Potrivit datelor comunicate de Prefectura Prahova, comuna Puchenii Mari se situează pe locul al treilea în judeţ privind rata de infectare cu noul coronavirus, indicele fiind de 2,66 de cazuri la o mie de locuitori.

În aceste condiţii, primarul Constantin Negoi îndeamnă la respectarea regulilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2.

În contextual pandemiei COVID-19, ne exprimăm îngrijorarea privind evoluţia cazurilor la nivelul comunei noastre şi ne dorim să respectaţi cu stricteţe regulile de distanţare socială şi prevenire a acestui virus dat fiind că la data de 3 ianuarie 2021 aveam un număr de 33 de persoane în carantină sau bolnave, dintre care 17 în Pietroşani, 2 în Miroslăveşti, 3 în Moara, 3 în Odăile, 6 în satul Puchenii Mari, 1 în Puchenii Moşneni“, se mai arată în postarea edilului.

Ce spune tradiția că nu trebuie să faci de Bobotează

De Ajun, nu sunt admise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut, nici măcar jăratic.

În Ajunul Bobotezei, în ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan Botezătorul şi opt zile după aceea, nu se spală rufe, pentru că apele sunt sfinţite, mai spune tradiția.

Cei care au mari necazuri şi tinerii care doresc să aibă noroc în căsnicie ţin post negru în această zi.

Tradiţia populară mai spune că Ajunul Bobotezei este cea mai geroasă zi a anului şi că în această noapte viitorul poate fi citit în oglindă.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.