Alegeri locale Prahova 2020: Unde sesizati neregulile din campanie si ziua scrutinului

0 176

Alegeri locale Prahova 2020: Unde sesizati neregulile din campanie si ziua scrutinului. Vezi cum trebuie să procedezi dacă observi o ilegalitate.

Înainte cu 48 de ore înainte de începerea votării și până la încheierea votării (duminică ora 21:00) sunt interzise:

  • prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă;
  • difuzarea de spoturi de publicitate electorală;
  • invitarea sau prezentarea candidaților și/sau a reprezentanților competitorilor electorali în emisiunile și programele posturilor de radio și de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 76 alin. (4) din Legea nr. 115/2015
  • comentarii privind desfășurarea campaniei, precum și cele privind candidații și competitorii electorali.

În ziua votării este interzis:

  • Să faci îndemnuri de a vota sau de a nu vota un candidat ori candidaturile depuse de competitorii electorali.
  • Să primești bani sau orice alte cadouri pentru a vota cu un anumit candidat sau cu un anumit partid. Codul penal interzice, la articolul 386, sub sancțiunea închisorii, mita electorală: (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  • Să pui ştampila pe mai multe buletine de vot. În cazul în care primeşti, din greşeală, două sau mai multe buletine, înapoiază-le membrilor secţiei de vot. Votul multiplu se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni până la trei ani sau cu amendă.
  • Să faceţi fotografii sau să filmaţi în cabina de vot, deoarece este considerată o tentativă de violare a confidenţialităţii votului. Riscaţi o amendă între 600 şi 90.000 de lei.
  • Este interzis ca în cabina de vot să fie prezentă o altă persoană decât cea care votează. Excepţie fac doar cei care nu pot vota singuri din motive de sănătate. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.

În ziua votului, toate ilegalitățile sau neregulile constatate vor fi sesizate Inspectoratului Județean de Poliție Prahova (inclusiv la numărul 112) și Biroului Electoral Județean, precum și birourilor electorale de circumscripții locale.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.