Un inspector de la Vama din Ploiesti, retinut de catre DNA (UPDATE)

1 465

Cărămidaru Ion, inspector vamal la Direcția Regională Vamală Ploiești, a fost adus la audieri de către procurorii DNA. Anchetatorii spun că, între 2013 și 2015, el ar fi pretins 4500 lei și 2000 de euro de la un agent economic din județul Dâmbovița, pentru a-l favoriza la control. Cel mai probabil, Cărămidaru Ion va fi reținut pentru 24 de ore, dus în arestul de la Câmpina, iar mâine va fi prezentat instanței cu propunerea de arestare preventivă.

Direcția Regională Vamală Ploiești are sub control mai multe județe, iar șeful acestei instituții este Marius Soare, fost angajat la Garda Financiară Prahova.

UPDATE 2: Bărbatul a primit mandat de arestare preventivă, marți.

UPDATE 1: Comunicat oficial DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 26.10.2015, a inculpatului CĂRĂMIDARU ION, inspector vamal (consilier superior) în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Ploiești – Direcția Regională Vamală Ploiești, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: – luare de mită, în formă continuată (3 acte materială), – trafic de influență. Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora : În perioada 18.07.2015 – 29.07.2015, inculpatul Cărămidaru Ion, în calitate de inspector vamal (consilier superior) în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Ploiești – Direcția Regională Vamală Ploiești, a solicitat și primit cu titlul de împrumut, de la un om de afaceri (denunțător în cauză) la care fusese desemnat să efectueze un control vamal, suma de 5.500 lei în mai multe tranșe. Această sumă de bani au fost cerute în modalitatea de mai sus în legătură cu activitatea de control desfășurată de inculpat, în sensul de a o exercita contrar îndatoririlor sale de serviciu, într-un mod favorabil firmei verificate. În același context, la data de 15 august 2015, inculpatul Cărămidaru Ion a pretins de la același om de afaceri suma de 2.000 euro, bani din care 1.000 euro erau pentru sine, iar alți 1000 euro erau destinați unei persoane din cadrul instituției abilitate să aprobe actul său de control, la care urma să intervină în acest scop și pe lângă care a lăsat să se creadă că are influență. Inculpatului Cărămidaru Ion i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca, la data de 27 octombrie 2015 să fie prezentat Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.