Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie S.A. a inaugurat parcul fotovoltaic de la Valea Călugărească

0 243

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie S.A. a inaugurat parcul fotovoltaic de la Valea Călugărească. La eveniment a participat și ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Este primul parc fotovoltaic realizat de o companie de stat, cu fonduri europene, accesate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Investiția este realizată în satul Dârvari, comuna Valea Călugărească.

„Astăzi vorbim de un parc fotovoltaic de cinci megawaţi. Pentru prietenii din presă, ştiu că sunteţi obişnuiţi să scrieţi despre zeci sau sute de megawaţi, dar de ce este un proiect simbol pentru noi şi pentru echipa SAPE şi pentru România: este primul proiect din PNRR care se închide, deci are finalizare, începe să producă energie verde pentru România. Este un proiect care include o componentă de stocare de un megawatt, aşa cum ne dorim să vedem la cât mai multe proiecte din sistemul energetic naţional, şi prin prisma a ceea ce se întâmplă pe piaţa de echilibrare în această perioadă, vedem cât de importantă este stocarea”, a menţionat Sebastian Burduja.

Parcul fotovoltaic Dârvari 2 reprezintă o investiţie de aproape 35 milioane lei, din care aproximativ 7,5 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile.

Contractul de execuţie pentru ”Staţie de producere a energiei electrice prin panouri fotovoltaice şi reţea de transport energie electrică în sistemul naţional – CEF 4.9995 MW” s-a semnat la sfârşitul lunii august 2023, la începutul anului 2024 parcul fotovoltaic a intrat în probe, iar pe 5 iulie a devenit comercial.

Lucrarea a fost executată de către asocierea SC General Me.El Electric SRL (din Băicoi) şi SC Electro-Alfa International SRL, iar diriginte de şantier a fost Popp & Asociaţii Management.

”SAPE şi-a propus o nouă strategie, care reflectă planurile de creştere a companiei şi care vizează continuarea activităţii de administrare a participaţiilor statului în companii energetice, dar şi dezvoltarea în domeniul producerii şi stocării energiei electrice. Viziunea noastră în ceea ce priveşte investiţiile este pe termen lung. Urmărim o dezvoltare sustenabilă a companiei, prin realizarea unui mix energetic echilibrat de producţie – regenerabile şi gaz natural –, împreună cu stocare. Obiectivul SAPE este să devină un jucător important nu numai pe piaţa de energie din România, ci şi din regiune, cu o capacitate instalată din surse eoliene şi fotovoltaice de 100 – 150 MW şi pe gaze naturale de 80 MW până în anul 2026, dar şi stocare – în baterii (aşa cum avem aici, la Dârvari), utilizând hidrogenul, prin proiectul “S.A.P.E. Hydrogen 10”, şi, în primul rând, prin cel mai complex proiect al nostru, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj, Tarniţa – Lăpuşteşti”, a declarat Bogdan Nicolae Stănescu, Preşedintele Directoratului SAPE.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.