Sindicatul National al Politistilor Locali ii da replica primarului Andrei Volosevici
Sindicatul National al Politistilor Locali ii da replica primarului Andrei Volosevici, după ce acesta a cerut o anchetă la Poliția Locală Ploiești.
Într-o conferinţă de presă, edilul municipiului a reclamat faptul că aproximativ 10% dintre agenţii de la serviciul de ordine publică din cadrul Poliţiei Locale Ploieşti au depus acte medicale, care atestă că nu pot lucra la schimburile doi şi trei, în majoritatea cazurilor pe motiv de probleme cu tensiunea.
Andrei Volosevici a anunţat că va sesiza Casa de Ajutor de Sănătate, dar și ITM Prahova, solicitând o anchetă care să verifice veridicitatea acestor documente medicale.
Sindicatul Poliției Locale „Mihai Viteazul” i-a dat, astăzi, replica, într-o postare pe facebook, ocazie cu care aflăm că „Vârsta medie a polițiștilor locali din Serviciul Ordine Publică este de 55 de ani„:
„Având în vedere articolele recente apărute în mass-media, legate de faptul că polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine Publică din Poliția Locală Ploiești, beneficiează de „scutiri medicale” facem următoarele precizări :
– Din efectivul de 240 de posturi prevăzute în organigramă sunt efectiv ocupate circa 220 de posturi (polițiști locali circa 162 restul fiind funcționari publici sau personal contractual ). Din cei 162 de polițiști locali un număr de 102 sunt în cadrul Serviciului Ordine Publică, 20 în cadrul Serviciului Circulație, 16 în cadrul Serviciilor de Intervenție Rapidă și 24 în cadrul Serviciilor de Control Construcții, Comercial, Mediu și Evidența Persoanelor.
– În cadrul Serviciului Ordine Publică se lucrează la ture de 8 ore, în fiecare tură lucrând în medie, un număr de circa 25 de polițiști locali. Deci, practic zilnic în 3 ture lucrează 75 de polițiști locali iar 25 se află în tura liberă. La acest program aceștia beneficiează de un week-end liber la 6 săptămâni. Suntem singura structură de ordine publică ce nu beneficiează de alte sporuri, nici de munca prestată în week-end, sărbători legale sau de condiții de muncă. Nu putem spune că nivelul de salarizare nu este satisfăcător, dar un polițist local are același salariu cu orice alt funcționar din Primărie sau din subordinea primăriei. Singura diferență o reprezintă norma de hrană, care se acordă lunar în cuantum de circa 1000 lei neimpozabil, conform actelor normative de acest drept beneficiează orice angajat din sistemul național de ordine și liniște publică, polițiștii locali fiiind forță complementară în cadrul acestui sistem, iar in Primarie se acorda lunar 330 lei indemnizatie de hrana neta.
– Legat de condițiile de muncă, acestea sunt clasificate la nivelul instituției cu un grad ridicat de risc (conform fișelor de evaluare a riscurilor), și din cauza pandemiei de COVID – 19. În acest sens, circa 40 dintre toți polițiștii locali, de la Ordine Publica fiind 22 în total, iar din aceștia 11 au restrictionată munca de noapte, au primit de la medicul de medicina muncii, calificativul apt condiționat, datorită nivelului ridicat de risc și problemelor de sănătate (la marea majoritate dobândite în timpul desfășurării serviciului), dar la nivelul instituției nu există posibilitatea să fie mutați în alte locuri de muncă. În urma controlului medical anual obligatoriu, medicul de medicina muncii le-a cerut celor care au primit apt condiționat să meargă la control la medici specialiști pentru a le stabili diagnosticul și tratamentul necesar, precum și recomandări privind posibilitatea de a muncii în ture, ore de noapte, de a conduce autovehicule, etc. Unii dintre aceștia cu diabet sau alte probleme de sănătate au dorit să lucreze în ture sau de noapte dar medicii le-au interzis acest lucru sau care chiar dacă medicul specialist nu le-a interzis munca în ture sau de noapte, medicina muncii tot le interzice.
– Vârsta medie a polițiștilor locali din Serviciul Ordine Publică este de 55 de ani, marea majoritate lucrând de la data înființări Corpului Gardienilor Publici sau Poliției Comunitare, structuri premergătoare înființării Poliției Locale. După o vechime în instituție de peste 20 de ani, și total în muncă de peste 30 de ani, suntem singura categorie profesională care nu are recunoscute boli profesionale.
– Pensionarea polițistilor locali se face la vârsta standard de pensionare 65 de ani. Nu considerăm că e moral ca în Poliție și Jandarmerie, să se iasă la pensie la 50 de ani datorită încadrării în condiții de muncă speciale, cu tot respectul pentru colegii noștrii, iar în cazul nostru fiind vorba în cadrul ordinii publice de aceleași atribuții și riscuri, nu înțelegem de ce legiuitorii nu vor să aprobe Statutul Polițistului Local sau a unei H.G. privind încadrarea în condiții deosebite de muncă sau speciale ale polițistilor locali, pentru a fi redusă și vârsta de pensionare a acestora.
– Un alt aspect este că din cele circa 20 de posturi neocupate majoritatea sunt la Ordine Publică, dar sunt la nivel de consilier superior sau agent superior, care necesită minim 7 ani vechime, dar dacă ar fi transformate și s-ar permite angajări (în ultimii 2 ani au fost interzise de legislație) să fie aduse la nivel de debutant ca să vină oameni tineri în jurul vârstei de 20-22 de ani.
– Sindicatul nostru reprezentativ la nivelul Poliției Locale Ploiești, care are 116 membri din circa 220 de angajați încă de la înființare are ca motto că nu apără nemunca, neaplicarea dispozițiilor legale ale conducătorilor serviciilor sau instituției, sau neaplicarea legii. Nu am înființat sindicatul sau nu ne-am afiliat la alte organizații sindicale decât pentru a spune că există și riscuri în munca noastră și a încerca să schimbăm cadrul legal prin exemple și documente concrete.
– La nivelul Municipiului Ploiești, din punctul nostru de vedere ar trebui implementat un sistem de supraveghere video și monitorizare prin care patrulele să fie alertate în baza imaginilor, de Dispecerat, în zona parcurilor, locurilor de joacă, pasaje pietonale sau auto, școli, spitale, locuri cunoscute la gropi ilegale de depozitare a deșeurilor, etc. În acest fel s-ar ușura și s-ar focusa activitatea Poliției Locale Ploiești, iar numărul de patrule ar putea să asigure operativ și alte intervenții (reclamații telefonice, însoțiri ale personalului din Primărie la diverse acțiuni, etc).
Considerăm că trebuie prezentat și faptul că 10 polițisti locali sunt zilnic arondați pentru a asigura paza centrelor de vaccinare și spitalelor municipale, deci râmân circa 15 pentru asigurarea în tot orașul a măsurilor de ordine și siguranță publică.
Nu în ultimul rând în ultimul an, polițistii locali au fost în subordinea Poliției Naționale, desfășurând activitati și în dispozive comune, patrulări, filtre, intervenții, rezolvarea reclamațiilor telefonice de la 112, verificarea persoanelor carantinate sau izolate, iar conducerea Poliției Ploiești și a secțiilor de poliție fiind foarte mulțumită de activitatea noastră.
În toate domeniile din România există și oameni mai puțin implicați sau care exagerează cu concediile medicale, fiind o vorbă românească în acest sens :” nu există pădure fără uscături”, de aceea nici personalul Poliției Locale Ploiești nu trebuie catalog într-un fel majoritar (bun sau rău).
Ne arătăm deschiși și susținem orice inițiativă de a schimba în bine activitatea Poliției Locale în general, și credem că nu suntem singura poliție locală sau singura instituție care se confruntă cu aceasta situație, sperăm ca și Guvernul și Parlamentul să ia act de această problemă și să asculte liderii sindicatelor din poliția locală pentru întinerirea și profesionalizarea acestei instituții.”
Ziarul de Ploiești
