Senatorul PSD de Prahova, Radu Oprea: “Ce s-a intamplat cu banii?”

0 155

Senatorul PSD de Prahova, Radu Oprea: “Ce s-a intamplat cu banii?”. Parlamentarul social-democrat atrage atenția asupra situației financiare actuale.

Radu Oprea susține că “Guvernul a ajuns la fundul sacului” și vorbește despre un deficit în vloare de 12 miliarde lei, numai pe primul trimestru.

Iată ce a scris senatorul PSD de Prahova:

Nu mai sunt bani

Presa dezbate acum despre misterul întâlnirii pe teme economice – după 55 de zile de stare de urgență – și despre faptul că pentru prima dată a fost chemat și Guvernatorul BNR.

Explicația este simplă. Nu mai sunt bani, nu mai există finanțare. Nu mai împrumută nimeni Guvernul, în afară de BNR – cât o mai putea să împrumute și ea în mod indirect, prin cumpărarea de titluri de stat pe piața secundară.

Consiliul Fiscal arată public că România va avea anul acesta un necesar de finanțare imens, de 144 miliarde lei (peste 27 miliarde euro). Comisia Europeană, într-un dialog cu Consiliul Fiscal, a afirmat că există un gol de finanțare a datoriei publice (deficitul bugetar plus nevoile pentru “rostogolirea” datoriei publice scadente în acest an) de 53 miliarde lei (5,1% din PIB), în ipoteza folosirii “buffer-ului” (rezervei valutare a MFP) în sumă de 5 miliarde euro, atrăgând atenția asupra imposibilității procurării fondurilor necesare până la concurența sumei de 53 miliarde lei.

Neîncrederea în capacitatea Guvernului de a reporni economia – acesta este efectul derapajului puternic din finanțele publice din ultimele 6 luni. Acesta este efectul celor 17 miliarde lei prăpădiți în lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut. Acesta este efectul celor 54 miliarde lei împrumutați în ultimele 6 luni. Acesta este efectul scăderii cu 2 miliarde euro a rezervei valutare a BNR pentru a susține lipsa de politici guvernamentale. Acesta este efectul scăderii cu 1 miliard de euro a investițiilor străine directe în primele doua luni față de aceeasi perioada a anului trecut.

Guvernul a ajuns la fundul sacului. Nu mai încasează venituri la buget și nu face nicio reașezare a cheltuielilor conform noilor priorități. Banii sunt direcționați politic. Există deja o gaură recunoscută de peste 12 miliarde lei doar pe primul trimestru. Datele oficiale publicate de Ministerul Finanțelor arată la luna martie un deficit record în ultimii 30 de ani, deficitul bugetar in cele 5 luni de guvernare PNL – noiembrie 2019 la 31 martie 2020 fiind deja de 38 miliarde lei. Este egal cu deficitul pe 11 luni din 2019 si cu 40% mai mare decat deficitul pe tot anul 2018.

Datoria guvernamentală a explodat iar datoria externă a crescut cu 5 miliarde euro fata de primele 2 luni din 2019.

Ce s-a întâmplat cu banii?

În luna octombrie 2019, Guvernarea PSD a lăsat un deficit bugetar de 2,8% din PIB si o pondere a datoriei guvernamentale în PIB de 34,6%, a șasea cea mai mică din UE. Plus un buffer în Trezorerie, o rezervă pentru zile negre, de 25 miliarde lei.

Cum s-a ajuns atât de repede la fundul sacului?”

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.