Sa fie exces de zel? Un campinean, amendat cu 585 lei pentru ca circula cu bicicleta pe zapada

0 344

Un tânăr din municipiul Câmpina (jud. Prahova) a luat ditamai amenda, pentru că a fost văzut circulând în condiții de zăpadă și polei.

Conform procesului verbal încheiat pe 9 februarie 2015, Andrei Pitulice a fost sancționat pentru că „a condus bicicleta marca Mountain Bike de culoare roșie pe Bulevardul Culturii (unde își are sediul Poliția Câmpina – n.r.) și pe trotuar în condițiile în care carosabilul și trotuarul erau acoperite de zăpadă„.

Agent Popescu Marius de la Biroul Rutier Câmpina a considerat că acest lucru este o faptă gravă și a fost nemulțumit foc pentru că tânărul „nu a avut asupra sa cartea de identitate„.

Așa că, fără să mai stea pe gânduri, i-a fript o amendă de 585 de lei, echivalentul a 6 puncte.

Bine că nu l-a luat și cu radarul și că nu are pretenția ca bicicleta să aibă cauciucuri de iarnă. 🙂

Lăsând gluma la o parte, trebuie să spunem că agentul are legea de partea sa:

„Art. 161. – (1) Se interzice conducătorilor de biciclete sau mopede:

m) să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă.”

Însă putea să-i dea biciclistului un simplu avertisment și să-i spună că a doua oară va fi sancționat.

„Tânărul a fost depistat în urmă cu câteva zile, în Câmpina, în timp ce mergea cu bicicleta, pe trotuarul acoperit cu gheaţă. Sancţiunea este corectă pentru că potrivit prevederilor OUG 195/2012, bicicliştii nu au voie să circule pe trotuar, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale, ceea ce nu a fost cazul, şi nu au voie să circule pe carosabil atunci când acesta este acoperit cu polei, gheaţă sau zăpadă”, a spus Alexandru Ursu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova.

De aceea, posesorii de biciclete din România vor să inițieze o petiție (Petitie pentru biciclisti). Nu știm dacă vor avea succes…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.