Robert Cazanciuc deplange conditiile in care lucreaza magistratii de la Judecatoria Ploiesti si Tribunalul Prahova

0 233

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a participat miercuri, 11 februarie 2015, la ședința de bilanț a activității pe anul 2014 a Curții de Apel Ploiești și a instanțelor din jurisdicția sa. El a lăudat activitatea magistraților din municipiu, deși este conștient că nu toți lucrează în condiții normale.

“Am ținut să particip la această ședință de bilanț, în primul rând, pentru a le mulțumi magistraților pentru eforturile pe care le-au făcut în cursul anului 2014, în special pentru punerea în aplicare a noilor Coduri penale. În plus, am ținut în mod special să îi felicit pe judecătorii de la Ploiești pentru implicarea într-un număr foarte mare în proiectul de educație juridică în școli, Ploieștiul fiind pe primul loc la nivel național ca număr de magistrați înscriși în cadrul acestui program. Am vizitat anul trecut peste 100 de instanțe din țară tocmai pentru a afla direct de la magistrați care sunt problemele cu care se confruntă, iar din toate discuțiile pe care le-am avut cu magistrații, cu CSM-ul, e foarte clar că problema pe care trebuie să o rezolvăm în acest moment, după ce în ultimii ani am reușit să suplimentăm schemele de personal ale instanțelor și să le echilibrăm raportat la nevoile impuse de noile Coduri, este cea a sediilor instanțelor și parchetelor. Ploieștiul este un forte bun exemplu a ceea ce s-a făcut, sau mai bine spus nu s-a făcut, în acest domeniu. Sediul Tribunalului Prahova, un monument istoric, o clădire emblemă a orașului a fost lăsat în paragină, actul de justiție desfășurându-se în condiții total improprii, iar investiția demarată pentru construirea unui nou Palat de Justiție nu este gata nici după aproape 20 de ani. Prin programul de investiții finanțat de Banca Mondială, în aproximativ doi ani, vom reabilita Tribunalul Prahova și vom finaliza lucrările la Palatul de Justiție. De asemenea, demararea recentă a Programului național de investiții în infrastructura instanțelor din reședințele de județ ne va permite ca în următorii ani să aducem la standarde 25 de sedii de instanțe din țară, dar, în paralel, continuăm să investim și prin programul finanțat de Banca Mondială sau din bugetul anual alocat M.J. Investițiile pe care le facem, buna colaborare cu sistemul, căutarea comună de soluții, toate aceste progrese au fost remarcate și în ultimul Raport de țară și este un mare merit al întregului sistem de justiție că, pentru doi ani consecutivi, România are parte de evaluări pozitive din parte partenerilor europeni. Toate demersurile Ministerului Justiției, ale mele ca ministru, dar și ale Executivului în ansamblu, au un singur scop: creșterea încrederii cetățeanului în actul de justiție,” – a declarat ministrul Justiției.

În ceea ce privește resursele umane, potrivit datelor Curții de Apel Ploiești pe 2014, situația arată așa: 864 posturi de judecători + personal auxiliar, din care 21 de posturi sunt vacante (9 judecători, 9 grefieri, un aprod și alte 2 de funcționar public și personal contractual). Astfel, la Tribunalul Prahova și judecătoriile arondate, sunt 4 posturi vacante, iar la Tribunalul Dâmbovița – 5.

Din această cauză, dar nu numai, există un volum de activitate mare la Judecătoria Ploiești – cu 79.237 dosare și o încărcătură pe judecător de 2.553 de dosare, cât și la Judecătoria Buzău – cu 43.211 dosare și o încărcătură pe judecător de 1.543 de dosare.

La polul opus, sub 3.000 de dosare s-au înregistrat la Judecătoria Pogoanele.

Între 3.000 și 5.000 de dosare sunt la Judecătoriile Răcari, Pucioasa, Sinaia și Mizil, între 5.000 și 10.000 de dosare la Judecătoriile Vălenii de Munte, Găești, Moreni, Pătârlagele și Râmnicu Sărat, iar între 10.000 și 20.000 de dosare la Judecătoriile din Târgoviște și Câmpina.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.