România s-a alăturat grupului care cere eliminarea dreptului de veto în UE, privind politica externă și securitatea

0 68

România s-a alăturat grupului care cere eliminarea dreptului de veto în UE, privind politica externă și securitatea. Mișcarea vizează, destul de explicit, Ungaria lui Orban.

Cele nouă state inițiatoare sunt Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Slovenia, Spania şi Olanda.

Ele au cerut, la 4 mai, printr-o scrisoare comună, introducerea votului cu majoritate calificată în domeniul politicii externe şi de securitate comună a UE, în locul votului în unanimitate, care este în vigoare în prezent.

România a participat ca membru al Grupului la reuniunea de luni, după ce la reuniunile anterioare participase ca observator, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

Deși nu există o explicație oficială, cel mai probabil decizia vizează ultimele reacții de la Budapesta, care au blocat mai multe politici – mai ales cele privind securitatea –  vizavi și de relația Uniunii Europene cu Ucraina.

Practic, hotărârile importante ar urma să fie luate cu majoritate de voturi, nu prin unanimitate.

Acest lucru poate fi privit și ca o diminuare a importanței statelor membre UE, mai ales a celor mici, care nu își vor mai putea apăra interesele naționale prin veto.

Momentan, România vede lucrurile ca majoritatea, dar ce se va întâmpla când nu o va mai face?

Reamintim că deciziile în Consiliul UE se iau cu unanimitate, ceea ce înseamnă că votul fiecăruia dintre cele 27 de state membre e egal, indiferent de mărimea țării.

Ziarul de Ploiești

Reclama dupa Articol
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.