Romania grabeste procedura de achizitie a 7 drone militare

1 614

Romania grabeste procedura de achizitie a 7 drone militare. Contractul a fost evaluat la aproximativ 300 milioane de euro.

Există un proiect care a fost promovat încă din septembrie anul trecut, dinainte de a fi eu în mandat, privind achiziţia unui sistem modern de drone. Este un proiect care are o valoare de 1,4 miliarde de lei, cu şapte sisteme, un proiect foarte interesant. Ne bazăm foarte mult pe industria românească pentru că avem în industria privată românească câţiva producători importanţi şi acest proces de achiziţie este în curs. Sperăm că în această primăvară vom finaliza toate demersurile legale pentru aceasta. Este vorba de un proiect care înseamnă adaptarea României la cele mai noi tendinţe în ceea ce priveşte aviaţia fără pilot”, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu, astăzi, la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Armata română vrea să se doteze cu 7 sisteme aeriene fără pilot, tactic-operative, pentru care producţia de componente să se facă pe teritoriul României, iar integrarea, testarea şi mentenanţa să se realizeze la operatori economici din industria naţională de apărare „astfel încât în situaţii de criză şi război să nu fie necesară executarea acestor operaţiuni în afara teritoriului naţional”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial, anul trecut.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că doreşte sisteme aeriene fără pilot în două variante, terestră şi navală, care pot căra și muniție inteligentă (de exemplu, rachete aer-sol AGM-114 Hellfire).

Este vorba de drone de categorie medie (Unmanned Aircraft Systems class 2), cu o greutate cuprinsă între 150 și 600 kg (greutatea maximă la decolare – MTOW), care pot zbura la o altitudine între 3 și 9 km, pe o rază de circa 150 – 300 km. O altă cerință importantă a fost ca aceste aparate să fie cu experiență dovedită în misiuni reale ale NATO.

În cadrul procedurii de atribuire a contractului, punctajul final va pune accent pe caracteristicile tehnice ale sistemelor – 60% și pe partea financiară (preț de achiziție și costuri de operare și mentenanță ) – 40%.

Din punct de vedere tehnic, MApN a anunțat ce va evalua:

  • raza de acţiune în toate configuraţiile de echipare, inclusiv cu sistem de armament
  • autonomia de zbor
  • bătaia maximă eficace a muniţiei (distanţa operaţională) când muniţia aer-sol este lansată de la o altitudine de 4.572 m
  • precizia muniţiei

Pentru a face față cerințelor, mai mulți producători străini au semnat acorduri de cooperare  cu fabrici din România.

Cele mai mari șanse de a primi comanda le are compania Elbit Systems, din Israel, care vrea să asambleze drone HERMES 450 la fabrica de avioane din Craiova, în cooperare și cu Romaero Bacău.

Oferte au mai fost depuse și de societățile Israel Aerospace Industries (IAI) – cu drona TACTICAL HERON și de un joint-venture Elbit-Thales – cu drona WATCHKEEPER X (dezvoltată tot pe platforma Hermes 450, dar individualizată pentru armata Marii Britanii, inclusiv în privința muniției folosite).

Sistemele aeriene fără pilot vor asigura sprijinul informativ în timp real în medii ostile, dar și pe timp de pace, putând fi folosite în misiuni de supraveghere, cercetare, identificare ţinte şi căutare-salvare.

Armata română deține, în prezent, drone militare cumpărate din Statele Unite: modele de mici dimensiuni Scan Eagle și modele medii tip RQ Shadow 600s. Acestea sunt folosite doar pentru a colecta informații, deci nu folosesc muniție. Nu au un plafon ridicat de zbor și nici o rază de acțiune mare.

Ziarul de Ploiești

Reclama dupa Articol
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.