Prin O.M.F.P. 197 din 23.02.2015, publicat in M.O. nr. 139/24.02.2015 a fost aprobata Procedura de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole datorat potrivit art.74 din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul fiscal 2013, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia.
Astfel, de anularea impozitului pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul 2013, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia beneficiaza contribuabilii care au desfasurat activitati agricole individual sau in asociere, proportional cu gradul de calamitate al productiei agricole, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
– impozitul a fost stabilit pe baza de norme de venit;
– pentru productia agricola nu au fost incheiate polite de asigurare;
– productia a fost calamitata in proportie de peste 30% din totalul productiei aferente fiecarei grupe de produse vegetale sau animale.
Gradul de calamitate se dovedeste cu procesele-verbale de constatare a pagubelor produse, intocmite, dupa caz, de catre comitetele judetene pentru situatii de urgenta si/sau de catre comitetele locale pentru situatii de urgenta si/sau de catre comisiile locale alcatuite din specialisti pentru evaluarea pagubelor produse in urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase, constituite potrivit legii si sta la baza determinarii de catre organul fiscal competent a impozitului pe venitul din activitati agricole ce urmeaza sa fie anulat.
Pentru a beneficia de facilitatea prevazuta de OMFP 197/2015, contribuabilii trebuie sa depuna o cerere la organul fiscal competent, cerere care sa contina:
– datele de identificare ale contribuabilului;
– numarul si data emiterii deciziei de impunere prin care a fost stabilit impozitul pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul 2013;
– numarul si data deciziei prin care s-au stabilit creante fiscale accesorii aferente impozitului pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul 2013.
Cererea de anulare trebuie insotita de urmatoarele documente:
– copii de pe procesele-verbale de constatare a pagubelor din care rezulta gradul de calamitate sau alte documente justificative, daca este cazul;
– declaratie pe propria raspundere a contribuabilului din care sa reiasa faptul ca pentru productia agricola calamitata nu au fost incheiate polite de asigurare.
Termenul de solutionare a cererilor de anulare este de 45 zile de la data inregistrarii cererii, conform art. 70 din Codul de procedura fiscala.
Daca sunt indeplinite conditiile enuntate anterior, contribuabilului i se va comunica Decizia de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul fiscal 2013 si a obligatiilor fiscale accesorii acestuia, iar in caz contrar contribuabilului i se va comunica
Decizia de respingere a cererii de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul fiscal 2013.
Contribuabilii care au efectuat plata creantelor fiscale anulate au dreptul la restituirea sumelor achitate.
Organul fiscal competent este:
– organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul contribuabilul, persoana fizica cu domiciliul fiscal in Romania, sau adresa unde locuieste efectiv, daca aceasta este diferita de domiciliu;
– organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, in cazul contribuabililor persoane fizice fara domiciliu fiscal in Romania;
– organul fiscal la care asocierea fara personalitate juridica este luata in evidenta fiscala, in conditiile in care activitatea agricola se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica.
CONSTANTIN RADULESCU
DIRECTOR GENERAL DGRFP PLOIESTI