Prahoveanul condamnat la moarte in Malaezia inca mai are o sansa sa scape cu viata

0 252

Recursul lui Ionuţ Alexandru Gologan, condamnat pentru trafic de droguri, a fost respins, informează MAE într-un comunicat. Avocatul românului a introdus, în regim de urgenţă, cererea de recurs la o instanţă superioară, Curtea Federală de Justiţie. În prezent, se aşteptată decizia autorităţilor judiciare din Malaezia privind stabilirea termenului de judecată, a precizat MAE.

Societatea Română pentru Drepturile Omului (SRDO) susține că acesta ar mai avea o șansă, dacă se cere o graţiere de la Sharafuddin Idris Shah, unul din cei nouă sultani regionali ai Malaeziei.

Ionuţ Alexandru Gologan este din comuna Telega (Prahova). Ultima dată a fost în localitatea natală în vara anului 2012, cu o lună înainte de a fi arestat. Ulterior, tânărul a plecat apoi în Germania, unde a fost racolat de traficanţi de droguri.

Pe aeroportul internațional din Kuala Lumpur, în bagajele tânărului, care lucra ca şofer cu jumătate de normă, au fost descoperite, pe 26 iunie 2012, aproape 1 kg și jumătate de metamfetamină.

Încă de la arestarea cetăţeanului român, Ambasada României la Kuala Lumpur a întreprins „multiple demersuri pe canalele diplomatice şi consulare în vederea acordării asistenţei de specialitate în beneficiul acestuia, în special pentru identificarea căilor optime de apărare, în scopul evitării pedepsei capitale”. În acest sens, au existat contacte la nivelul miniştrilor afacerilor externe ai României şi Malaeziei.

Pentru preîntâmpinarea unor astfel de cazuri, MAE a demarat, încă din anul 2013, o campanie de conştientizare a cetăţenilor români cu privire la riscurile la care se expun prin transportul de droguri în state ale căror sisteme legislative prevăd pedeapsa cu moartea pentru asfel de infracţiuni.

Sub deviza „Drogurile îţi schimbă destinaţia”, campania anti-drog este destinată publicului larg şi informează în legătură cu aspecte mai puţin cunoscute privind legislaţia unor ţări precum Malaysia, precizează MAE.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.