Prahova: Fostul primar al comunei Banesti, Ion Costache, a scapat fara sa faca puscarie

0 451

Fostul primar al comunei prahovene Băneşti, Ion Costache Petre, inculpat pentru conflict de interese, complicitate la furt cu consecinţe deosebit de grave şi trafic de influenţă, fiindcă ar fi ajutat mai multe persoane să sustragă o conductă OMV, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti l-au condamnat, joi, la trei ani de închisoare cu suspendare pe fostul primar al comunei Băneşti, din judeţul Prahova, Ion Costache Petre, trimis în judecată în anul 2012 pentru două infracţiuni de conflict de interese, complicitate la furt calificat cu consecinţe deosebit de grave şi trafic de influenţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Magistraţii i-au dat, de asemenea, fostului edil pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o durată de zece ani şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a alege şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de doi ani, după executarea pedepsei principale.

În acelaşi dosar, Curtea de Apel Ploieşti a condamnat alte şapte persoane, trimise în judecată pentru furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la furt sau uz de fals. Şase dintre inculpaţi au primit pedepse de câte trei ani de închisoare cu suspendare, iar al şaptelea, recidivist, care avea anterior o pedeapsă de zece luni de închisoare suspendată condiţionat, a fost condamnat la trei ani şi zece luni de închisoare cu executare.

Sentinţa Curţii de Apel Ploieşti nu este definitivă, ea putând fi contestată în zece zile de la comunicare.

În anul 2012, procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti l-au trimis în judecată pe fostul primar Ion Costache Petre sub acuzaţia că a înlesnit sustragerea de către mai multe persoane a unei conducte de alimentare aparţinând S.C. OMV S.A. şi a primit în mod repetat sume de bani în scopul de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu şi, totodată, în calitate de primar, a participat la luarea unei decizii cu privire la atribuirea unor contracte de prestări servicii unei societăţi ce aparţine unei rude apropiate.

Potrivit anchetatorilor, în toamna şi iarna anului 2010, primarul a primit în mod repetat de la două persoane, inculpate în acelaşi dosar, suma de 10.000 de lei pentru obţinerea unui aviz necesar efectuării unor lucrări de dezafectare şi reabilitare a sistemului de apă din comuna Băneşti şi pentru a interveni pe lângă un agent de poliţie din localitate să nu-şi exercite atribuţiunile de serviciu, în condiţiile în care poliţistul prinsese două persoane care sustrăgeau o parte dintr-o conductă de alimentare cu apă.

De asemenea, primarul din Băneşti a fost trimis în judecată sub acuzaţia că în decembrie 2010, pentru a crea aparenţa de legalitate faptelor descrise anterior, a dat dispoziţie directorului firmei SC Compania Publică SA, care aparţine Consiliului Local Băneşti şi care se ocupă de distribuţia de apă în localitate, să facă un contract de prestări servicii care să prevadă executarea unor lucrări de reabilitare a conductelor de apă.

Procurorii îl acuză de asemenea pe primarul Ion Costache Petre că nu a luat măsuri pentru inventarierea, executarea de statistici, inspecţia şi controlul efectuării unor servicii publice de interes local, astfel încât Compania Publică SA, firma care aparţine Consiliului Local Băneşti şi care se ocupa de distribuţia de apă, a înregistrat, în anul 2011 pierderi de 600.000 de lei, în condiţiile în care anterior această firmă avusese un profit de 500.000 de lei.

În ceea ce priveşte acuzaţia privind atribuirea unor contracte firmei unei rude apropiate primarului, o firmă care aparţine ginerelui primarului şi care este înmatriculată în Bucureşti a efectuat, în calitate de subcontractor, lucrări de montare a geamurilor termopan în cele două şcoli, două grădiniţe, două dispensare şi două farmacii din localităţile Băneşti şi Urleta.

În momentul în care a fost ridicat de procurori, Ion Costache Petre se afla la al doilea mandat de primar, iar PDL anunţase că urma să candideze, în 2012, pentru al treilea mandat sub sigla acestui partid. Fostul edil nu a mai putut candida, însă din partea PDL a candidat soţia sa, care a pierdut alegerile.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.