PLR a inaintat, prin ploiesteanul Catalin Beciu, doua propuneri de modificare a Codului de procedura fiscala
COMUNICAT
Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Cătălin Beciu, vicepreşedinte al PLR, a înaintat două propuneri privind modificarea Codului de Procedură Fiscală (OG 92/2003) şi a Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1338/2008 pentru aprobarea Procedurii privind îndrumarea şi asistenţa contribuabililor de către organele fiscale astfel:
Articolul 13 din Codul de Procedură Fiscală prevede că „Interpretarea reglementărilor fiscale trebuie să respecte voinţa legiuitorului aşa cum este exprimată în lege”.
Propunerea de modificare a ordinului este: „Interpretarea reglementărilor fiscale se face în favoarea contribuabilului, cu respectarea voinţei legiuitorului aşa cum este exprimată în lege”.
Această modificare vine în sprijinul contribuabilului, având în vedere că, în urma aplicării ei, acesta va beneficia de prevederile mai favorabile ale legislaţiei.
A doua modificare a legislaţiei fiscale propusă de Partidul Liberal Reformator Preşedintelui ANAF se referă la introducerea în Ordinul 1338/2008 a unui nou articol, 8 – (1), care să aibă următorul cuprins:
„Punctele de vedere emise de structurile prevăzute la art.1 trebuie să fie asumate şi opozabile ANAF cât şi altor organe de control, atâta timp cât legislaţia în domeniul fiscal nu se modifică.”
Structurile prevăzute la art.1 din Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1338/2008 sunt Direcţia de Îndrumare şi asistenţa contribuabililor din cadrul ANAF şi structurile teritoriale, precum şi direcţiile de specialitate ale Ministerului Finanţelor Publice.
Referitor la aceste propuneri, preşedintele Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu-Tăriceanu, apreciază că aceste modificări vor avea efect imediat şi pozitiv asupra mediului de afaceri: „Dacă un contribuabil a solicitat un punct de vedere unuia dintre organele fiscale menţionate el nu mai poate să fie contestat de cei care urmează la control, el poate să fie opozabil terţilor, inclusiv în justiţie şi, bineînţeles, tuturor instituțiilor care ţin de administraţia fiscală în aşa fel încât să nu mai punem contribuabilii să fie trimişi de la Ana la Caiafa şi în final să plătească pentru diferenţele de interpretare pe care le fac diverşi funcţionari”.
În urma discuţiilor de până acum, a reieşit că autorităţile în materie, în speţă Ministerul Finanţelor Publice, agreează cele două modificări, urmând ca acestea să se concretizeze cât mai curând.
Departamentul de Comunicare al Partidului Liberal Reformator