Orașul Băicoi, mai aproape să se transforme în SMART CITY

0 670

Orașul Băicoi, mai aproape să se transforme în SMART CITY, după ce i-a fost aprobat proiectul de finanțare depus prin PNRR.

Ministerul Dezvoltării a confirmat că administrația locală va primi 3,8 milioane de lei (TVA inclus), prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru „Asigurarea de sisteme TIC în UAT Orașul Băicoi”.

Vorbim de un proiect inovativ, privind digitalizarea unor sisteme și proceduri, care vor asigura reducerea birocrației atât pentru cetățeni și mediul de afaceri (firme), cât și la nivel inter și intrainstituțional.

Implicit, se vor micșora timpii de reacție din partea autorităților și de așteptare pentru public în cazul solicitării unor informații/ documente.

Proiectul are în vedere atingerea a trei obiective. Primul – în cadrul Primăriei Băicoi, al doilea – în cadrul unei unități de învățământ, al treilea – la nivelul orașului. În ceea ce privește digitalizarea administrației publice, dorim să creeăm un portal web interactiv, prin care să informăm cetățenii și să identificăm problemele de la nivel local. De asemenea, vrem un sistem de planificare online pentru diverse ghișee, înființarea unui Birou Unic Virtual pentru depunere/solicitare de documente și informații online, mergând până la obținerea unei autorizații de construcții, fără a mai fi nevoie de aducerea fizică a actelor necesare. Urmărim să putem realiza consultări publice online, respectiv să susținem inițiative cetățenești (inclusiv să permitem bugetarea participativă, adică participarea oamenilor la deciziile administrative, prin vot electronic), fluidizarea procedurilor de lucru cu publicul, notificarea cetățenilor în timp real cu privire la termene ce trebuie respectate, eliminarea riscurilor de pierdere sau distrugere a documentelor, transparența ședințelor de Consiliu Local și vot online, implementarea unui soft de gestionare a investițiilor și contractelor etc. Nu în ultimul rând vrem să oferim harta electronică pentru consultare, date geospațiile și geografice legate de nomenclatorul stradal, întocmirea situației cartografice. Al doilea obiectiv privește dezvoltarea unui website, realizarea unui circuit integrat al documentelor în cadrul unei unități de învățământ, relaționarea online cu părinții și elevii, accesul bidirecțional al informațiilor ș.a.m.d. De asemenea, vom dota și moderniza un cabinet de fizică. În ceea ce privește digitalizarea orașului, vom instala 10 bănci inteligente, 10 stații de autobuz cu afișaj electronic, 5 panouri led de informare publică (totemuri digitale). Vom monta și doi roboți (stații inteligente) de plată, pentru taxe, impozite sau amenzi locale, dar și facturi” – a precizat Marius Constantin, pentru zdp.ro.

Edilul orașului a precizat și că proiectul conține o surpriză, respectiv achiziționarea unor stații de încărcare electrică.

Deoarece componenta zece din PNRR – Fondul Local – a prevăzut și această posibilitate, am suplimentat cererea noastră cu achiziția a 6 stații de încărcare pentru vehicule electrice, pe care le vom monta astfel: câte una în cartierele Țintea, Tufeni, Dâmbu și 3 – în zona blocuri Liliești. Mai avem un proiect depus pentru achiziționarea altor 10 stații de încărcare, dar finanțarea va veni din altă sursă” – a mai spus Marius Constantin.

Este al doilea proiect depus de Primăria Băicoi prin PNRR, care obține finanțare.

Implementarea lui, conform programării, se va face în maximum 18 luni, cu posibilitatea de a fi gata chiar mai repede.

Ziarul de Ploiești

Reclama dupa Articol – Banner 3
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.