O cioara pe jumatate moarta a fost salvata de un medic veterinar din Ploiesti si de alti inimosi din Bucuresti
Ce a distrus o armă cu alice într-o secundă a fost reparat de o mână de specialiști de-a lungul multor ore de operații complicate. Medici veterinari și specialiști în mecanică fină au creat o proteză unică pentru cioara „Cristina”.
După ce a fost împușcată în aripă și și-a rupt ciocul la impactul cu solul, cioara Cristina avea o singură perspectivă: moartea.
Șansa ei a fost un medic veterinar din Ploiești, Cristina Petre, care a decis să-i dea o șansă la viață, în loc să o eutanasieze.
Pasărea a ajuns zilele trecute la București, pentru a fi operată de medicul veterinar Ovidiu Roșu de la VIER PFOTEN, dr Irina Corbu și Alexandru Stahl, specialist în reabilitarea păsărilor sălbatice.
Din păcate aripa nu a mai putut fi salvată și a fost amputată. Însă cea marea problemă era ciocul rupt, fără de care pasărea nu se putea adăpa și hrăni.
Partea inferioara a ciocului era fracturată în ambele părți chitinoase și atârna în țesutul moale rămas între ele. Un medic stomatolog a încercat să-i creeze o proteză din compozit dentar, însă aceasta nu s-a dovedit suficient de rezistentă. Soluția a venit însă din altă parte.
Cu ajutorul unui alt membru al echipei VIER PFOTEN, Shahin Ciobotea, specialist în mecanică fină, medicii au fixat două atele din fibră de carbon imobilizate cu șuruburi prin grosimea pereților laterali ai ciocului.
Operația a fost extrem de minuțioasă și a durat aproximativ 2 ore, timp în care ciocul păsării a fost măsurat, iar plăcuțele de carbon au fost tăiate cu precizie și imobilizate cu șuruburi folosite în ceasornicărie. Proteza este o invenție în premieră având în vedere că este realizată din fibră de carbon, material folosit în industria aerospațială.
La numai 2 ore de la operație, cioara Cristina a început să mănânce și să bea apă fără probleme, semn că imobilizarea fracturii ciocului cu atelele din carbon este anatomic funcțională. Cioara Cristina va fi ținută sub observație în următoarele săptămâni pentru ca medicii să vadă cum reactionează țesutul la șuruburi și daca acesta se poate regenera.
Pentru că pasărea nu va mai putea fi eliberată, acesteia i-a fost găsită o volieră unde va fi îngrijită alături de o alta cioară cu o problemă similară la aripă.
Iată numele celor implicați în salvarea păsării: dr. vet. Ovidiu Roșu, VIER PFOTEN, dr. vet. Cristina Petre, dr. vet. Irina Corbu, Centrul de Reabilitare Animale Sălbatice „Luana”, dr. stomatolog Roxana Geambașu, Alexandru Stahl (reprezentant IDNR) și Shahin Ciobotea, VIER PFOTEN.