Noi tarife pentru roviniete, în funcție de norma de poluare și de distanța parcursă, începând din 2026

0 675

Guvernul a aprobat, joi, o lege privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026.

Actul normativ vizează toate categoriile de vehicule înmatriculate, inclusiv pentru transportul de persoane sau transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone.

Conform propunerii legislative, vehiculele de transport mixt se asimilează, din punct de vedere al tarifului de utilizare, cu vehiculele de transport marfă.

Rovinieta va fi aplicată pe reţeaua de drumuri naţionale din România, cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ ieşire în/ din acestea.

Rovinieta va fi aplicată în funcţie de categoria vehiculului, clasa de emisii poluante (EURO), durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, iar durata de utilizare va cuprinde durata de parcurs, cât şi cea de staţionare.

Categoriile de vehicule și nivelul rovinietei se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL CAMIOANELOR GRELE

Începând cu data de 1 ianuarie 2026, pe domeniul SETRE România, se introduce sistemul de tarifare rutieră electronică în România, denumit STRR.

Începând cu data de 1 ianuarie 2026, se introduce TollRO, care se aplică pe domeniul SETRE România, pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pe acesta, concepute şi construite pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 3,5 tone, și care se colectează prin STRR.

Vehiculele de transport mixt se asimilează, din punct de vedere al TollRo, cu vehiculele de transport marfă.

TollRO se stabilește în funcţie de tariful unitar și de distanța parcursă pe un sector de drum din domeniul SETRE România, exprimată în unități întregi de kilometri. Se calculează prin înmulțirea tarifului unitar cu distanța parcurs.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este entitatea desemnată să perceapă și să încaseze TollRo.

Ziarul de Ploiești

Reclama dupa Articol – Banner 3
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.