Negocieri intre sindicatele din domeniul bugetar si diferite ministere privind conditiile salariale si deblocarea posturilor
Comunicat de presa,
Sindicatul Liber Massa
Sindicatul Politistilor Locali si Personalului Contractual Prahova
„Ieri, 26.01.2015, la sediul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a avut loc o intalnire organizata de Ministrul delegat pentru Dialog Social, dl. Liviu Marian Pop. Au fost invitate toate federatiile din administratia publica locala, din partea Uniunii Sindicatelor Politistilor Locali din Romania a participat dl. Alexandru Iordache Cosmin, din partea Federatiei Sindicatelor din Administratia Publica si Asistenta Sociala PUBLISIND a participat domnul Bogdan Andrei- Valentin, avand ca tema de discutii acordarea tichetelor de masa in 2015 si aplicarea prevederilor legii nr. 284/2010 privind salarizarea bugetara in Romania. (cu tichetele de masa nu s-a concretizat nimic, s-a concluzionat ca e normal sa creasca salariile in bani si nu prin alte forme de castiguri – gen tichete de masa, cadou, vacanta, etc.)
La discutii au fost invitati si au participat reprezentantii M.D.R.A.P., Ministerului Muncii, M.A.I., Ministerului Finantelor si ai Asociatiei Municipiilor din Romania, Asociatiei Oraselor din Romania, Asociatiei Comunelor din Romania.
Ministrul Liviu Pop a sustinut necesitatea gasirii unei solutii privind salarizarea in sistemul bugetar, intrucat in acelasi unitati exista oameni care lucreaza pe acelasi post dar cu salarii diferite.
Federatiile sindicale au cerut sa se gaseasca o solutie si pana pe 1 martie sa se aplice o parte din prevederile legii salarizarii sau chiar deblocarea totala a acesteia.
Guvernul pana pe 15 februarie are consultari la Bucuresti cu reprezentantii F.M.I. si incearca sa gaseasca o solutie, intrucat de la 1 iulie 2015 salariul minim pe economie va fi 1050 lei, iar jumatate din numarul total de bugetarii, aproximativ 600.000 salariati, vor primi salariul minim pe economie.
Principala propunere agreata de majoritatea celor prezenti a facut-o doamna Sirma Caraman, secretar de stat in cadrul M.D.R.A.P., ca din anvelopa salariala din administratia publica sa fie scosi cei din sistemul sanitar, si sa se aplice legea salarizarii in 2 etape ( o marire medie de 17-20%), o marire de la 1 iulie 2015 si alta de la 1 ianuarie 2016.
De asemenea se va lua in calcul si varianta ca procentul din PIB 6,8% alocat salarizarii in sistemul public, comunicat de M.F.P., sa se refere doar la net (astfel din cei aproximativ 4,5 miliarde lei alocati salarizarii administratiei publice, aproximativ jumatate din suma reprezinta contributii platite de catre angajatori si impozite, cotizatii, etc. de catre angajati).
Au fost foarte fermi si primarii reprezentanti ai A.M.R., A.O.R. si A.C.R. au sarit in ajutorul sindicatelor si chiar de multe ori si-au exprimat radical parerile, la fel de mult ca si partea sindicala, si-au spus foarte apasat dorinta de a fi o salarizare corespunzatoare in sistemul bugetar, reprosand Guvernului ca nu le-a luat in calcul pana acum expertizele si documentele remise si chiar faptul ca in sistemul public nu se mai poate vorbi de o cariera.
Ministrul Liviu Pop a dat asigurari ca principalele revendicari vor fi prezentate primului ministru in doua zile:
– modificarea legii nr. 62/2011 in sensul eliminarii articolului 138, pentru ca primarii daca au resurse prin negocierea C.C.M. si A.C.M. sa poata prevedea mai multe drepturi pentru angajati ;
– aplicarea coeficientului de 600 de lei si a grilelor de salarizare din legea 284/2010 incepand cu 1 iulie 2015 ;
– deblocarea posturilor din sistem ;
S-au stabilit consultari lunare cu federatiile sindicale si cu reprezentatii ministerelor si ai organizatiilor asociative ale primarilor si consiliilor judetene, pana la crearea noii legi a salarizarii.”