Licitatia „Epoca de aur” a adunat 39.000 de euro. Vezi ce obiecte s-au vandut

0 199

Carnetul de partid al dictatorului Nicolae Ceauşescu, vândut, miercuri seară, la licitaţia „Epoca de Aur” a casei Artmark, cu suma de 2.000 de euro, va fi donat unui muzeu din România, au declarat pentru MEDIAFAX cumpărătorii acestui document.

Licitaţia a avut loc la Athénée Palace Hilton din Bucureşti și a înregistrat o rată de adjudecare de 67,24%, totalul vânzărilor situându-se în jurul sumei de 39.000 de euro.

Vedetele evenimentului au fost, printre altele, sculptura „Lenin vorbind mulţimii”, de Boris Caragea (adjudecată cu 4.500 de euro), tabloul „Scânteia”, de Constantin Artachino (4.500 de euro), un ceas Tressa, de mână, comandă specială, placat cu aur, oferit cadou lui Nicolae Ceauşescu de ministrul de Interne mexican Mario Moya Palencia, însoţit de certificat RAPPS (2.750 de euro), o haină din blană de vulpe albastră, care i-a aparţinut Elenei Ceauşescu, însoţită de certificat RAPPS (900 de euro), şi o şapcă bărbătească din bumbac, ce i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, însoţită de certificat RAPPS (350 de euro).

Cumpărătorii carnetului de partid care i-a aparţinut dictatorului Nicolae Ceauşescu nu au dorit să-şi divulge identitatea, dar au declarat pentru MEDIAFAX că documentul va fi donat unui muzeu. Ei au precizat că îşi doresc să păstreze discreţia privind acest fapt.

Documentul reprezintă o raritate, atât pentru specialişti, cât şi pentru colecţionari şi se prezintă într-o foarte bună stare de conservare. În 1954, Ceauşescu, fidel susţinător al lui Gheorghe Gheorghiu Dej, devenea secretar al Comitetului Central al PMR, poziţie care i-a asigurat accesul la sfera înaltă a puterii în partid şi, ulterior, în funcţiile de stat. Actul citat a fost probabil întocmit în aceste împrejurări.

Colecţionarii au adjudecat, miercuri seară, şi un lot format din patru pachete de ţigări româneşti – Mărăşeşti, Dacia, Snagov şi Carpaţi (50 de euro) -, dar şi pachete de ţigări de import – Kent, BT, Vikend şi DS (cu 100 de euro). Au fost achiziţionate şi afişele unei campanii anti-SIDA (250 de euro), o stemă a Partidului Comunist Român din anii 1970 (250 de euro) şi o ediţie specială a ziarului „Înainte” din 1965, care cuprinde articole despre înmormântarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej (15 euro).

Reclama dupa Articol – Banner 3
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.