Îți cauți job în alt domeniu? Iată ce trebuie să faci pentru reconversia profesională
Căutarea unui job este stresantă. Cu atât mai mult dacă vrei să începi într-un domeniu nou pentru tine, iar tendința antreprenorilor este de a solicita viitorului angajat experiență. În condițiile actuale, cauzate de pandemie, mulți tineri s-au trezit în situația de a lua în calcul reprofilarea profesională. Decizia poate fi riscantă, însă orice experiență suplimentară poate fi benefică la un moment dat.
Înainte de a trece la un alt domeniu de activitate, este recomandat să ții cont de următoarele aspecte:
Te vezi făcând acest lucru în următorii ani?
Fie că recurgi la reconversie profesională fiindcă ți-ai pierdut locul de muncă, fie că o faci pentru a ieși din tiparele rutinei în care intraseși sau pentru că pur și simplu vrei să înveți ceva nou, dar te vezi făcând acest lucru în următorii ani? Este ceea ce îți dorești pentru tine? Îți face plăcere noul domeniu? Noul job îți va îndeplini nevoile financiare?
In cazul in care esti sigur că reconversia este ceea ce ai nevoie în acest moment, atunci ar fi bine să îți conturezi un plan al carierei. În acest sens este util sfatul unui recrutor profesionist, care va știi încotro să îți îndrume pașii astfel încât CV-ul tău să se adapteze noului sector de activitate. Ce trebuie să știi este că cel mai probabil la început e probabil să ai un salariu mai mic decât la vechiul loc de muncă, însă el va crește odată cu dobândirea experienței.
Cât timp ești dispus să aloci învățării?
Schimbarea domeniului de activitate presupune multă activitate individuală de învățare de la participarea la cursuri online și la webinarii precum cele oferite de Atelierele Ilbah, lecturarea de cărți de specialitate și de dezvoltare personală până la vizionarea tutorialelor online și efectuarea de aplicații practice, mai ales în domeniul IT sau în foto-video. Nu uita că tehnologiile se dezvoltă permanent, așadar indiferent spre ce specializare te îndrepți, pentru a ține pasul cu evoluția lucrurilor va trebui să participi la diverse seminarii. Uneori ele sunt plătite de către companie, alteori va trebui să ți le finanțezi tu însuți.
Unele cursuri de formare pentru începători au parteneriate cu angajatori locali, astfel că după absolvire ai posibilitatea de a începe un stagiu de practică într-o firmă de top.
Care sunt condițiile ideale de muncă de pentru tine?
Faptul că dorești să începi o carieră într-un alt domeniu poate avea la bază și nemulțumiri legate de condițiile de muncă de la vechiul job. De aceea, este bine să îți pui următoarele întrebări: dorești un program fix sau flexibil?, ți-ai dori să lucrezi într-o corporație sau într-o afacere mai mică și o echipă restrânsă?, vrei să fii angajat sau munca pe proiecte ca freelancer?, preferi muncă de birou sa de teren?, ce știi să faci sau ce ai fi dispus să faci?, ce nu ai fi dispus să faci?. Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să găsești nișa care se potrivește cel mai bine personalității și nevoilor tale.
După ce vei fi parcurs toți acești pași și îți vei fi răspuns la toate întrebările, vei știi dacă ești pregătit sau îți dorești cu adevărat pentru o reconversie profesională. Totuși, înainte de a face acest pas, ia-ți câteva zile libere și gândește-te care este motivul real pentru care ți-ai propus să încerci să activezi în alt domeniu. Mult succes!
(P)
Sursa foto: Freepik.com