Interviu: Primaria Baicoi a gasit cheia asfaltarii pe banii Guvernului

0 317

Interviu: Primaria Baicoi a gasit cheia asfaltarii pe banii Guvernului. Un program aproape necunoscut a salvat bugetul local de povara financiară.

Meritul le aparține, aproape în egală măsură, primarului Marius Constantin, dar și fostului ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu.

– Domnule primar, în primul rând explicați despre ce este vorba.

– Prin Comisia Națională de Strategie și Prognoză am reușit să semnăm un prim contract de finanțare, care înseamnă reabilitare-modernizare-reparații străzi. Valoarea acesui contract este de aproximativ 2 milioane de lei. Cu acești bani vom asigura, practic, contractul-cadru semnat anul trecut, care are drept scop îmbunătățirea infrastructurii rutiere a orașului. Deja am început să lucrăm pe străzile Dâmbului, Dumbrava Roșie, iar până la sfârșitul anului, dacă vremea ne va permite, vom interveni pe aproape 20 de străzi.

– Să înțelegem că veți salva, astfel, o sumă importantă de bani bani de la bugetul local?

– Exact! Strategia lor de lucru este una simplă: noi facem plata de la bugetul orașului, dar mergem cu toate documentele justificative și financiare aferente acestor lucrări la Comisia Națională de Strategie și Prognoză, apoi primim decontarea sumelor achitate.

– Nu foarte multe primării din Prahova au folosit acest sistem. Cum ați aflat?

– Este meritul fostului ministru al Mediului, dna Grațiela Gavrilescu. Ea a fost cea care ne-a spus că există o finanțare disponibilă prin această comisie, datorită OG 114/2018. Noi am depus două proiecte, din care unul a fost aprobat prin semnarea contractului. Al doilea este în evaluare.

– La ce se referă cel de-al doilea proiect depus la Comisia Națională de Strategie și Prognoză?

– Tot la asfaltări, dar este mai amplu, fiind vorba despre o finanțare de aproximativ 10 milioane de lei. Am prins 27 de străzi, pe care dorim să le modernizăm, pentru că au carosabilul degradat. Dar vom oferi și o surpriză plăcută locuitorilor orașului, deoarece cel de-al doilea proiect prevede inclusiv refacerea/ realizarea sistemului de captare a apelor pluviale (șanțuri), dar și accesul în curți, prin construirea de podețe. Avem probleme constante, în perioada ploilor torențiale, cu apa care pleacă din zona Schelei și o ia către Liliești, deversându-se și în curțile oamenilor. Crea un disconfort foarte mare.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.