Interviu cu primarul orasului Baicoi, despre problemele aparute din cauza crizei economice generate de pandemie

0 943

Interviu cu primarul orasului Baicoi, despre problemele aparute din cauza crizei economice generate de pandemie și care afectează o serie de proiecte locale, aflate în derulare.

– Am trecut de jumătatea acestui an și am vrea să facem un scurt bilanț a ceea ce s-a întâmplat în Băicoi. Dar, în primul rând, cum se simte anul acesta comparativ cu 2020?
– Da, așa este, timpul trece foarte repede. Deja am traversat jumătate din anul 2021. Din punct de vedere financiar, stăm puțin mai rău ca anul trecut. Efectele crizei generate de pandemie se resimt abia acum. Chiar și așa, lucrările de investiții la nivelul orașului Băicoi continuă, deoarece ne bazăm pe mai multe surse de finanțare. Bugetul local – care anul acesta nu este generos – astfel că pentru investiții ne-au rămas doar 7 milioane de lei. Ca de fiecare dată, în mandatul meu, cea mai mare parte a acestor bani au mers către dezvoltarea infrastructurii orașului, pentru că încă mai avem străzi de modernizat și nu vrem să neglijăm acest aspect.

– Am văzut că, deși ați reușit să asfaltați cred că peste 100 de drumuri în oraș, există încă locuitori care vă reproșează că nu ați reușit să le asfaltați și lor strada sau aleea.
– Da, nu mai sunt foarte mulți în această situație, dar este clar că nu putem lucra la toată infrastructura, peste tot, în același timp. Primăria Băicoi acordă atenție tuturor locuitorilor și vrem ca, până în 2024, să nu mai discutăm despre această problemă, în sensul că vom reuși să asfaltăm totul. Până la urmă, a avea asfalt pe stradă, a avea utilități înseamnă doar o normalitate și nu o realizare foarte mare. Numai că oamenii uită că avem un buget relativ mic de investiții și că, în fiecare an, facem tot ce putem. Și când spun acest lucru sunt sincer. Rog pe toată lumea să aibă răbdare, deoarece la final vom avea un oraș cu care să ne putem mândri. Noi am făcut pași în această direcție și vom continua să asfaltăm străzi, să construim piste de biciclete etc.

– Vorbeați de mai multe surse de finanțare. Care ar mai fi, în afara bugetului local?
– Avem prinse mai multe surse extrabugetare, însemnând bani de la diverse ministere, bani atrași prin proiecte europene ș.a.m.d. Nu ne limităm doar la șantierele pe care le-am deschis în ultimii trei ani și de care oamenii au aflat, ci încercăm în continuare să atragem noi fonduri pentru dezvoltarea orașului Băicoi. De exemplu, acum negociem cu Compania Națională de Investiții, care a promis realizarea unui bazin de înot de dimensiuni semi-olimpice, obiectiv la care ținem foarte mult. Există un blocaj financiar la nivelul CNI, care sperăm că va fi depășit și că investiția va fi dusă la bun final.
În privința proiectului privind realizarea noului Centru Cultural din Băicoi am finalizat licitația și avem o firmă care a câștigat procedura. În momentul de față suntem în faza de proiectare. Emoții avem doar pentru faza de execuție, deoarece a apărut o problemă neașteptată din cauza crizei economice: prețurile materialelor de construcții au explodat în 2021! Din păcate, constructorii care derulează contracte finanțate cu bani europeni au licitat la cu totul alte valori, mult mai mici, și se văd acum în poziția de a pierde bani. Și vă dau câteva exemple: în 2018 o cărămidă costa 2,25 lei/ bucată, acum costă 5 lei, adică mai mult decât dublu! Prețul fierului beton nefasonat a urcat de la 2 lei/ kg la 4 lei/ kg, la fel s-a dublat și prețul polistirenului. Betonul costă anul acesta cu 60% mai mult.
Dacă nu apărea această problemă, lucrările la execuția Centrului Cultural demarau în luna august. Constructorul încă își face niște calcule și nu ne-a precizat dacă duce mai departe investiția sau se retrage din acest proiect. Din păcate, la noi birocrația în derularea unor proiecte europene face ca licitațiile și lucrările efective de proiectare și execuție să se întindă pe ani buni, timp în care ne putem confrunta, iată, cu majorări de costuri.
Desigur, nu doar orașul Băicoi se confruntă cu această problemă. La ultima vizită a ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în Prahova, cam toți primarii i-au adus la cunoștiință această situație neașteptată și i-am solicitat găsirea unor soluții, pentru a nu se bloca proiectele aflate în derulare.

– Care ar fi varianta cea mai rea?
– Varianta cea mai rea ar fi ca un constructor să renunțe la derularea contractului de execuție, ceea ce ne va obliga să scoatem lucrarea din nou la licitație. Din păcate, nu o putem face decât la prețul inițial, semnat în urmă cu câțiva ani, așa că putem avea surpriza să nu se mai prezinte nicio firmă.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.