Interviu cu primarul orașului Băicoi, care prezintă raportul pe anul 2022

0 112

Interviu cu primarul orașului Băicoi, care prezintă raportul pe anul 2022. Vedeți care sunt realizările edilului.

 

– Domnule primar, după 2 ani de pandemie, o perioadă dificilă pentru toată lumea, a venit 2022. Cum vi se pare că a fost acest an?

– A fost un an destul de greu, pentru că ne-am confruntat cu efectele pandemiei, respectiv cu impactul economic, la care s-a adăugat un război neașteptat chiar lângă granițele noastre, cu efecte negative din toate punctele de vedere. Cred că cu toții am simțit pe pielea noastră cât de mare a fost inflația. Noi, ca și administrație locală, ne-am confruntat cu prețuri majorate la materialele de construcție, care au influențat atât lucrări mai vechi, cât și unele noi. La unele articole, prețurile s-au dublat, așa că acolo unde am avut șantiere în derulare a trebuit să găsim soluții financiare, pentru a nu stopa investițiile. Gândiți-vă cum este să calculezi costuri de producție raportate la nivelul anului 2019, pentru unele lucrări pe fonduri europene, și să te trezești că te lovește realitatea dură din 2022. Exista riscul să nu mai putem să continuăm ceea ce ne propusesem și să fim obligați să dăm banii înapoi. Apoi, urma să plătim penalități și am fi fost blocați să accesăm fonduri UE. Am făcut eforturi consistente să nu ajungem în această situație. Și peste această situație, deloc plăcută, a căzut ca o lovitură liberalizarea tarifelor la energie, care au adăugat noi scumpiri pe linie. Practic, am fost obligați să plătim facturi mai mari pentru iluminatul public, pentru iluminatul unităților de învățământ, pentru clădirile administrației locale etc.  Din acest punct de vedere, în 2022 ne-a fost mai greu ca în anii de pandemie.

– Și cu toate acestea, s-au făcut destul de multe pe raza orașului Băicoi…

– Da, într-adevăr, am, reușit să dezvoltăm foarte multe proiecte, cu sprijinul finanțărilor extrabugetare. Aș începe cu proiectele cele mai mari: modernizarea unităților de învățământ prin PNDL (Liceul tehnologic, Școala Țintea, Școala de pe strada Viilor). De asemenea, am primit o sponsorizare mare, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, pentru modernizarea Școlii Liliești, lucrare care va fi gata la finalul lunii februarie 2023. Vorbim de o investiție în viitor, pentru că vom avea nu doar o clădire eficientă energetic, ci și una care va dispune de panouri fotovoltaice. De altfel, aici va exista un sistem de ventilație care va folosi energie electrică pentru încălzire sau răcire, ceea ce reprezintă o premieră. Alte proiecte cu care reușim să ne mândrim și care au fost finalizate în acest an sunt: construirea și amenajarea Parcului central, unde suntem în faza de recepție finală; modernizarea iluminatului public prin care am montat 2700 de lămpi cu led, care consumă puțin și oferă o luminozitate sporită, și un sistem de telegestiune, care ne permite intervenții rapide în sistem – și cu acest proiect suntem în faza de recepție finală; modernizarea Spitalului Orășenesc, în 2 etape – prima de reabilitare a clădirii, urmată de o etapă de dotare cu echipamente și aparatură de ultimă generație (în luna noiembrie a acestui an, după cum știți, am mai depus un proiect pentru noi investiții, respectiv cumpărarea unor aparate moderne, cum ar fi un RMN, un computer tomograf, un mamograf, un ecograf etc.). Ne dorim ca această unitate medicală să devină un reper în județ.

Un proiect destul de important, care se află în derulare, pe fonduri europene, este cel referitor la construirea unui Centru Cultural, unic nu doar pentru Băicoi, dar și pentru Prahova. Aici vom avea activități extrașccolare, dar și un cinema, o sală de spectacole etc.

În ceea ce privește proiectele depuse în acest an, le-aș aminti pe cele pentru care am solicitat finanțare: prin Programul Național „Anghel Saligny” am primit 38 milioane de lei pentru construirea unui pasaj rutier suprateran, peste DN1; prin PNRR, am primit aprobare pentru construirea unor piste de biciclete, pentru construirea a 4 blocuri de locuințe pentru tineri, eficiente energetic, pentru modernizarea sediului Primăriei Băicoi, pentru digitalizarea orașului (care va include o interfață de relaționare între administrația publică și cetățeni, înființarea unui Birou Unic Virtual pentru depunere/solicitare de documente și informații online, exsitența unui sistem automatizat de plată a taxelor și impozitelor locale ș.a.m.d.)

Tot anul acesta, Compania Națională de Investiții (CNI) ne-a confirmat faptul că va construi în Băicoi o creșă mare, de 110 locuri, și un bazin de înot semiolimpic. Facem eforturi susținute ca licitațiile să se desfășoare mai repede și lucrările să înceapă în primăvara anului viitor. Mă bucur că vor fi făcute aceste investiții, pentru că natalitatea este în creștere în oraș.

– Din bugetul local, ce ați reușit să faceți ca și investiții?

– Așa după cum știți, bugetul orașului Băicoi nu este unul foarte generos, dar de fiecare dată am încercat și cred eu că am și reușit să cheltuim cu înțelepciune banii. Cele mai multe fonduri au fost alocate pentru dezvoltarea infrastructurii. În 2022 am reușit să asfaltăm un număr mare de străzi. Până la finele anului 2023, am speranța că vom încheia acest proces de reabilitare și modernizare a infrastructurii rutiere, inclusiv prin crearea unui sistem de preluare a apelor pluviale. Pe de altă parte, avem în construcție trei parcuri noi, în diverse cartiere ale orașului. De asemenea, am investit în cabinetele medicilor de familie. Ca efect al acestor investiții din bugetul local, pe raza localității au apărut noi societăți comerciale, care fie au construit sedii aici, fie și le-au relocat din alte zone. Acest lucru este îmbucurător, pentru că astfel apar sute de noi locuri de muncă. În acest sens, lucrăm deja și la o centură ocolitoare a orașului, care va atrage noi investitori și va descongestiona traficul greu din centrul Băicoiului.

La final, mă folosesc de acest prilej pentru a le transmite băicoienilor să aibă parte de sărbători fericite.

Ziarul de Ploiești

Reclama dupa Articol
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.