Indicele ROBOR crește săptămânal și a atins o nouă valoare record

0 24

Indicele ROBOR crește săptămânal și a atins o nouă valoare record. Este aproape de trei ori mai mare ca la începutul acestui an.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 8,01% pe an, de la 7,97% pe an în şedinţa precedentă, un nivel mai mare fiind înregistrat pe 1 februarie 2010, respectiv 8,15%, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 8,13% pe an, de la 8,08% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,24% pe an, de la 8,19% pe an, vineri.

În cazul creditelor cu dobândă variabilă în RON oferite persoanelor fizice, indicele ROBOR s-a inlocuit cu un nou indice și anume IRCC (indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor), conform OUG 19 / 2019.

IRCC se calculează ca medie ponderata a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară și se actualizează cu o frecvență trimestrială, similar cu modalitatea folosită pentru ROBOR6M. Deci este de așteptat să crească și el.

Băncile oferă credite cu o rată a dobânzii egală cu suma dintre IRCC și un procent fixat de ele.

Ziarul de Ploiești

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.