Guvernul aloca bani pentru doua inchisori noi, din care una in Prahova

0 184

Bugetul Ministerului Justiţiei a fost suplimentat cu două milioane de lei, pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare şi finanţarea unor studii de prefezabilitate în vederea construirii de două noi penitenciare, în Caracal (judeţul Olt) şi comuna Berceni (judeţul Prahova).

Banii au fost alocaţi din Fondul de rezervă bugetară.

Din suma totală, un milion lei vor fi cheltuite pentru finanţarea unor lucrări de reparaţii, igienizare, achiziţionarea de saltele şi pături în penitenciare, 500.000 lei vor fi folosite pentru studiul de prefezabilitate aferent unui nou penitenciar la Caracal şi 500.000 lei sunt rezervate pentru studiul de prefezabilitate aferent unui nou penitenciar în comuna Berceni (în apropiere de Ploiești, zona de est).

Noile închisori vor fi construite prin valorificarea unor imobile preluate de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

În urmă cu o săptămână, purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, a anunţat că Guvernul va aloca în perioada următoare, din Fondul de rezervă, sume pentru îmbunătăţirea condiţiilor şi creşterii capacităţii de cazare din penitenciare.

Mai mulţi dintre foştii politicieni încarceraţi în ultima perioadă au reclamat condiţiile precare şi aglomeraţia din închisori la care sunt supuşi ei şi ceilalţi deţinuţi, acuzând că Ministerul Justiţiei nu asigură finanţarea necesară, în condiţiile în care însă nu au insistat pe acest subiect când s-au aflat la guvernare.

Un document al Ministerului Justiţiei relevă că statul cheltuieşte lunar, cu întreţinerea unei persoane aflate în închisoare,  în jur de 512 lei.

La finele lunii ianuarie 2015 existau aproximativ 30.000 de deţinuţi, dar cu un deficit de locuri de cazare de peste 10.000 locuri.

Ministrul Justiţiei a declarat recent că situaţia condiţiilor din penitenciare este în unele cazuri „sub limita demnităţii umane” şi sunt necesare fonduri de aproximativ un miliard de euro pentru a remedia acest lucru, existând demersuri pentru obţinerea de fonduri europene în acest sens.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.