Fost ministru, membru PDL Prahova, trimis in judecata de catre DNA
Foto: arhivă (Gabriel Sandu, Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae sunt în arest la domiciliu, în prezent)
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată :
în stare de arest preventiv, a inculpatului GHEORGHE ŞTEFAN, la data faptelor primar al municipiului Piatra Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă
în stare de arest la domiciliu a inculpaţilor:
– COCOŞ DORIN, om de afaceri, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă
– SANDU GABRIEL, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă
– DUMITRU NICOLAE, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2004 – 2010, inculpatul Dumitru Nicolae a primit de la două persoane (denunțătoare) suma de 7,65 milioane USD în anul 2004, şi respectiv suma de 2.700.000 euro în anul 2009, pentru a-şi exercita influenţa asupra unor membri ai Guvernului României și funcționari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influenţă asupra acestora – Șerban Mihăilescu, cercetat într-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influență asupra unor persoane din Guvern în anul 2004, Cocoş Dorin – persoană cu influenţă asupra unor membri ai Guvernului în anul 2009, astfel încât să asigure firmelor susţinute de denunţători încheierea şi derularea contractelor de licențiere Microsoft.
Sumele de bani pretinse au fost transferate în contul Running Total Group, societate care aparţine inculpatului Dumitru Nicolae, în baza unor contracte de consultanţă ce atestă operaţiuni comerciale fictive. Din contul Running Total Group Ltd., sumele de bani respective au fost virate în conturi de economii şi investiţii deschise pe numele inculpatului, nefiind efectuate operaţiuni de disimulare a provenienţei sumelor de bani,a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora.
În anul 2009, în baza înţelegerii prealabile cu inculpații Gheorghe Ştefan şi Sandu Gabriel, inculpatul Cocoş Dorin a pretins de la aceleași două persoane denunțătoare suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ştefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-şi exercita influenţa asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern – între care ministrul Udrea Elena Gabriela, în scopul de a asigura firmelor susţinute de denunțători, adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009. Inculpatul Cocoş Dorin a primit de la la denunțători suma de 9.000.000 USD .
În anul 2009, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), inculpatul Sandu Gabriel a pretins şi a primit de la cele două persoane denunțătoare suma de 2.196.035 euro pentru a asigura promovarea hotărârii de guvern, pentru a face demersuri în vederea obţinerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor susţinute de denunțători încheierea contractului de închiriere de licenţe Microsoft prin exercitarea influenţei asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor funcţionari. Suma de 2.196.035 euro a fost transferată, la solicitarea sa, în contul firmei ESSIM PARTNERS Ltd. pe care o controla prin intermediar, în baza unor contracte de consultanţă ce atestă operaţiuni comerciale fictive.
În anul 2009, perioadă în care exercita funcţia de primar al mun. Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare, inculpatul Gheorghe Ştefan, în baza înţelegerii prealabile cu inculpatul Dorin Cocoş, a pretins şi primit de la cele două persoane denunțătoare suma de 3.996.360 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra inculpatului Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor susţinute de denunțători adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009. Sumele de bani au fost transferate în contul firmei DD LAND OIL CORPORATE LTD, aparţinând unei persoane din cercul relaţional al inculpatului Gheorghe Ştefan şi care a acceptat tranzacţionarea acestei sume prin contul firmei sale, la solicitarea unui alt apropiat al inculpatului Gheorghe Ştefan.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaţilor Dumitru Nicolae, Cocoş Dorin, Gheorghe Ştefan.
Față de alte fapte reținute în sarcina inculpaților, precum și față de alte persoane s-a dispus disjungerea cauzei, pentru continuarea cercetărilor. Unele detalii despre faptele și persoanele respective au fost comunicate anterior (comunicate nr. 1342/VIII/3 din 26 septembrie 2014, 162/VIII/3 din 29 ianuarie 2015, 260 din 10 februarie 2015).
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.