Fost candidat la presedintia Romaniei, cercetat de DIICOT. Vezi ce acuzatii i se aduc
În această dimineaţă, procurorii DIICOT au percheziţionat locuinţa din București a lui William Brânză, fost candidat la preşedinţie, pe care l-au dus apoi la audieri. El este acuzat de evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat.
Potrivit DIICOT, prejudiciul reținut în sarcina lui William Brînză este de aproximativ un milion de euro, procurorii instituind sechestru pe averea acestuia.
William Brînză este suspectat în dosarul în care, în decembrie 2014, au fost făcute 36 de percheziţii, între care şi la Ministerul Fondurilor Europene.
În acest dosar se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, în legătură cu livrări de produse, în special carne, precum şi pentru încercarea de accesare ilegală de fonduri europene.
Prejudiciul în acel moment era estimat la aproximativ 100 de milioane de lei.
Anchetatorii susțineau că, în perioada 2010-2014, pe teritoriul României (zona București-Ilfov și Moldova) a acționat o grupare ce funcționa pe mai multe paliere, cu structură piramidală. La această grupare au aderat mai multe persoane, din medii diferite, care s-au specializat fiecare având atribuții clar determinate.
Gruparea a creat și utilizat societăți comerciale în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat, societăți care erau trecute pe numele unor persoane modeste material și cu un nivel minim de educație, în special din zonele rurale din Moldova și din Republica Moldova, manipulabile, dar controlate în fapt de membrii grupării.
Prin intermediul acestor firme, au fost săvârșite infracțiuni de evaziune fiscală, prin efectuarea de livrări fictive de bunuri și servicii către societăți comerciale controlate de diverse structuri infracționale.
De asemenea, gruparea se ocupa cu spălarea de bani, prin preluarea de sume de bani cash de la diverși „clienți”, care erau depuse în conturi bancare aparținând firmelor controlate de membrii grupării, urmată de repunerea banilor la dispoziția „clienților”.
În plus, membrii grupării au fraudat instituții bancare, prin contractarea de diferite tipuri de credite în baza unor acte falsificate și nerambursarea acestora.
Surse: AGERPRES si MEDIAFAX