Firmele din Parcul Industrial Ploiesti ar putea scapa de taxele si impozitele locale, dar sunt la cheremul autoritatilor

0 323

Cele aproape 50 de societăți care activează pe raza Parcului Industrial Ploiești ar putea scăpa de plata unei anumite părți din valoarea taxelor și impozitelor locale, dar sunt de fapt la cheremul autorităților, din cauza unei prevederi ambigue din lege. 

Astfel, în Ordinul MDRT nr. 2980/24.09.2013 (privind aprobarea conditiilor de acordare a masurilor de sprijin pentru investitiile realizate in parcurile industriale), publicat în Monitorul Oficial nr. 610, din 1 octombrie 2013, se prevede că aceste societăți pot beneficia de un ajutor de minimis în cuantum de până la 200.000 de euro.

„Ajutorul de minimis se acordă întreprinderilor localizate în parcurile industriale, prin renunțări la venituri bugetare, sub forma scutirilor prevăzute la art. 20 alin. (1) din Legea nr. 186/2013 privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale^4), în limita echivalentului în lei a 200.000 euro pentru fiecare beneficiar, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi, respectiv 100.000 euro în cazul întreprinderilor care desfășoara activitatea în domeniul transportului rutier.”, scrie în art. 2 la Capitolul 1 „Dispoziții Generale”, din ordin.

Din păcate, actul normativ mai prevede și că, pentru obținerea ajutorului fiscal, firmele trebuie să depună un dosar, în care să figureze studiul de fezabilitate și planul de investiții, pentru care se solicită finanțarea, cu evidențierea costurilor eligibile.

În plus, societățile care își desfășoară activitatea în parcurile industriale sunt și la cheremul autorităților administrative (primării, consilii locale etc.) care pentru a-și da acordul de principiu pot solicita documente precum: studiu de impact asupra mediului, dovada plății la zi a taxelor și impozitelor locale, numărul de angajați și o promisiune de păstrare a acestora pe anul în care se solicită ajutorul etc..

Așa s-a întâmplat la Ploiești, printr-o Hotărâre de Consiliu Local.  În consecință, Serviciul Public de Finanțe Locale nu a avizat decontarea ajutorului de minimis, pentru că firmele nu au depus dosarele sau acestea au fost incomplete în viziunea autorităților.

Astfel, doar 3 societăți de pe raza Parcului Industrial Ploiești au obținut acest gen de scutire fiscală (una – în 2014 și două – în 2015).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.