Final de mandat: Interviuri cu alesii locali din Ploiesti (I)

0 839

Final de mandat: Interviuri cu alesii locali din Ploiesti (I). Astăzi vedem ce are de spus consilierul PNL Valentin Marcu.

Ziarul de Ploiești a decis să interpeleze câte doi consilieri locali, de la fiecare partid reprezentat în CL Ploiești.

Încercăm să aflăm nu doar ce au făcut, dar și ce impresie au despre starea în care se află municipiul, la finalul mandatului 2016 – 2020.

Mai precizăm că interlocutorii au avut la dispoziție mai multe zile ca să răspundă.

Singurul care ne-a refuzat, dintre cei cărora le-am trimis întrebările, a fost membrul ALDE, Paul Palaș, care ne-a spus că nu acceptă să i se dea teme acasă… Din păcate, este alegerea dumnealui, dar care ne arată ce respect are față de cititorii Ziarului de Ploiești, dar și față de electoratul local în general.

Iată ce răspunsuri ne-a trimis Valentin Marcu (PNL):

Cum ați cataloga activitatea Consiliului Local Ploiești, pentru mandatul 2016 – 2020?

– In opinia mea,  activitatea Consiliului Local Ploiești, in mandatul 2016 – 2020, a fost marcata de lupta politica dintre majoritatea formata din consilierii PSD, ALDE si PMP, pe de o parte si primarul Municipiului Ploiesti si consilierii liberali, pe de alta parte.

In acest mandat, in Consiliul local s-a facut mai mult politica decat administratie.  De multe ori, dezbaterile au fost foarte aprige si de cateva ori  au depasit anumite limite si s-a ajuns chiar la atacuri la persoana. Pe buna dreptate, multi au catalogat unele dintre sedintele Consiliulului local Ploiesti drept ~circ~.

De asemenea, asupra activitatii Consiliului Local Ploiești, in mandatul 2016 – 2020 si-a  pus amprenta pozitia de forta a majoritatii  formata din consilierii PSD, ALDE si PMP, majoritate  care si-a impus oamenii pe toate functiile de conducere  din comisiile de specialitate ale Consiliului Local Ploiesti. S-a  mers pana la formarea unei comisii doar din consilierii majoritatii.  S-au incalcat, astfel,  atat prevederi ale regulamentului de functionare, cat si anumite cutume sau ~gentelmen`s agreements~ care au functionat in mandatele trecute. (de ex: in mandatul dl Andrei Volosevici, PSD, desi era minoritar in Consiliul local, a avut reprezentanti in toate comisiile, in unele dintre comisii primind chiar functii de conducere, iar consilierii locali PSD au ocupat prin rotatie functia de presedinte de sedinta).

O alta dovada a pozitiei de forta adoptata de majoritatea PSD, ALDE, PMP a fost impunerea pe pozitia de presedinte de sedinta a Consiliului Local a unui consilier local PSD, desi legea administratiei publice limita mandatul presedintelui de sedinta la 3 luni. E adevarat ca legea nu interzice ca acelasi consilier sa ocupe mai multe mandate succesive de presedinte de sedinta.  Legea trebuie respectata atat in litera sa, dar, mai ales, in spiritul ei. Or, prin limitatea unui mandat de presedinte de sedinta la 3 luni, legiuitorul a avut in vedere posibilitatea ca fiecare consilier local sa ocupe prin rotatie aceasta onoranta pozitie, astfel incat sa existe un echilibru intre membrii organului deliberativ local.

Trebuie mentionat si faptul ca anumite proiecte, in special cele cu finantare europeana, au fost votate de catre toti consilierii locali, indiferent de apartenenta politica a acestora.

Din punctul dumneavoastră de vedere, în cei patru ani s-au aprobat hotărâri importante pentru locuitorii municipiului, care merită menționate?

– Toate proiectele adoptate de Consiliul local  sunt importante pentru ploiesteni, fie ca vorbim de hotarari prin care s-au aprobat proiecte de investitii,  fie ca vorbim de hotarari prin care s-a asigurat finantarea  functionarii unor institutii din subordinea Consiliului local sau pentru asigurarea unor servicii publice sau de hotarari prin care s-au rezolvat anumite probleme  individuale (acordarea de sprijin financiar din fondul de rezerva, repartizarea unor locuinte sociale, aprobarea incheierii unor contracte de superficie pentru proprietarii de balcoane, etc.).

Printre cele mai importante hotarari  adoptate de Consiliul local Ploiesti in perioada 2016-2020 mentionez  hotararile referitoare la:

  • reconstruirea “Podului de lemn” ( pasaj de trecere intre strada Depoului si strada Mimiului),
  • prelungirea legaturii rutiere intre Gara de Sud si Gara de Vest ( proiect amplu care cuprinde reabilitarea si reconfigurarea pietelor celor 2 gari, piste de biciclete, statii de alimentare pentru autoturisme electrice, troleibuze)
  • reabilitarea pasajelor subterane pietonale din Bulevardul Bucuresti
  • achizitia de autobuze noi
  • construirea unei gradinite pe strada Postei
  • achizitia imobilului in care functioneaza cresa “Upetrom”
  • eficientizarea energetica a unor unitati de invatamant

– Asupra cărui proiect important v-ați pus amprenta ca și ales local?

– M-am implicat in multe proiecte la nivelul municipiului, atat ca initiator, cat si prin propunerea unor amendamente in comisii sau in plenul consiliului.

Un proiect in care m-am implicat vizeaza Regulamentul privind accesul controlat al vehiculelor in zona pietonala centrala. Proiectul a fost initiat la solicitarea mai multor cetateni si asociatii de proprietari din zona centrala care mi -au sesizat faptul ca foarte multe autoturisme circula in acea zona, desi este o zona destinata in mod exclusiv accesului pietonal. De altfel, aceasta problema a fost prezentata in mod repetat si de catre mass media. Am  facut diverse demersuri la Directia tehnic investitii, la SGU si  am intocmit impreuna cu  Politia locala un proiect de Regulament care a fost pus in dezbaterea tuturor Asociatiilor de proprietari din zona, precum si agentilor economici care isi desfasoara activitatea in zona centrala. Dupa un 1 an si jumatate,  forma finala a acestui proiect a fost supusa aprobarii in comisia de circulatie de la nivelul municipiului, care a schimbat in mod arbitrar cea mai importanta prevedere din Regulament. Nu voi renunta si voi incerca sa indrept aceasta eroare a unor functionari!

–  În comisia de specialitate din care faceți parte, au fost discutate subiecte de interes pentru ploieșteni? Puteți preciza câteva?

– Fac parte din  Comisia pentru protecţie şi asistenţă socială , comisie care, asa cum ii spune si numele, se ocupa de protectia si asistenta sociala, domeniu foarte important pentru orice comunitate.  Totodata, este si un domeniu destul de sensibil , intrucat trebuie sa se gaseasca un echilibru intre nevoile ploiestenilor cu venituri reduse si capacitatea municipalitatii de a satisface aceste nevoi.

Subiectele de interes discutate in comisie privesc stabilirea criteriilor de repartizare a locuintelor sociale, ale locuintelor destinate chiriasilor care au facut obiectul legilor proprietatii; aprobarea listelor cu ordinea de prioritate pentru repartizarea acestor locuinte; acordarea unor ajutoare  din fondul de rezerva pentru persoanele care au fost supuse unor interventii chirurgicale sau care urmeaza un tratament nedecontat de casele de asigurari; acordarea unor ajutoare persoanelor care isi incalzesc locuintele cu lemne;

Un proiect dezbatut in comisia  pentru protecţie şi asistenţă socială este acela privind construirea de locuinte sociale in cartierul Bereasca, un proiect initiat de colegii din mandatul trecut si preluat si promovat de catre comisie in actuala componenta.

Cum ați caracteriza situația bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului, în momentul de față? Vă rog să explicați.

– Situatia bugetului de venituri si cheltuieli al municipiului Ploiesti nu este dintre cele mai bune.

Inca de la conturarea acestui buget se cunostea faptul ca nu se poate asigura finantare pentru anumite servicii publice pana la sfarsitul anului, insa s-a considerat ca, la fel ca in anul 2019, anumite economii rezultate din executia bugetara pot echilibra bugetul spre sfarsitul anului.

Totodata, situatia generata de pandemia de coronavirus a adus incasari la bugetul local mult reduse fata de cele prognozate la intocmirea bugetului.

Incasarea unor sume importante de bani  de la un important operator de telecomunicatii ca urmare a castigarii unui proces de catre colegii de la SPFL Ploiesti a reprezentat o gura de oxigen pentru bugetul local.

Grupul liberal din Consiliul local a cerut prudenta in repartizarea acestor sumelor, intrucat este nevoie de   asigurarea  cheltuielilor de functionare, a subventiei pentru transportul pensionarilor,de asigurarea subventiei la termie, dar si de asigurarea functionarii serviciilor publice pana la sfarsitul acestui an.

Din pacate, demersul grupului liberal nu a fost sustinut si de celelalte grupuri politice, astfel incat viitorul Consiliu va avea probleme serioase pentru asigurarea finantarii pentru ultimele 3 luni din anul 2020.

–   De ce credeți, în calitate de consilier local, că Ploieștiul nu a avut parte de prea multe investiții/ proiecte finalizate/ realizări în mandatul 2016 – 2020?

– In opinia mea, cauzele sunt determinate atat de activitatea Consiliului local din perioada 2012-2016, cat si de cauze independente de activitatea consiliului local din mandatul 2016-2020. Bineinteles ca la toate aceste cauze se adauga lupta politica din interiorul Consiliului.

In ceea ce priveste, activitatea consiliului local Ploiesti din perioada 2012-2016 arat ca aceasta a influentat lipsa de investitii din actualul mandat din cel putin 2 motive;

  1. modul defectuos de implementare a proiectelor cu finantare europeana, initiate in mandatul 2008-2012, fapt ce a determinat ca decontarile acestor proiecte sa fie suportate din bugetul local si nu din bugetul Uniunii Europene afectand executiile bugetare in primii ani ai acestui mandat. Sunt cunoscute situatiile reabilitarii liniilor de tramvai, pasajului Marasesti, parcul Municipal Vest.
  2. lipsa initierii unor proiecte de investitii de amploare. Cunoscut fiind faptul ca un proiect de investitii presupune o perioada mai lunga de realizare, mai ales daca este finantat din fonduri europene, de cele mai multe ori proiectele initiate intr-un mandat sunt finalizate in urmatorul mandat . Or, in mandatul 2012-2016 nu s-au initiat astfel de proiecte care sa fie implementate in actualul mandat.

Cauzele independente de Consiliul local care au afectat bugetul si implicit capacitatea de realizare a unor mari investitii  sunt reprezentate de decizii Guvernului Dancila, de efectele asupra incasarilor din IVG prin mutarea contributiilor de la angajator la salariat , masura dublata de reducerea cotei de impozitare, de transferarea unor cheltuieli sociale importante de la bugetul de stat la bugetul local fara asigurarea finantarii acestora, modificarea legislatiei privind salarizarea personalului bugetar, etc..

La toate acestea se adauga luptele politice din consiliul local si dau un singur exemplu preluarea terenului de la MApN , teren pe care se intentioneaza contruirea spitalului municipal de urgenta, proiect   care a facut obiectul tergiversarilor prin comisii, nenumaratelor amanari in consiliul local pentru motive ce nu tin de interesul ploiestenilor, ci doar de calcule electorale.

–  Înainte să aflăm ce se va întâmpla din punct de vedere electoral, pentru că nu se cunosc listele de candidați, credeți că meritați încă un mandat?

Activitatea mea din consiliul local, pregatirea profesionala si experienta din administratie si politica  m-ar indreptati sa imi doresc un nou mandat de consilier local.  Este o opinie pur subiectiva.

La nivelul organizatiei PNL Ploiesti, se va face o analiza obiectiva a activitatii fiecarui consilier, iar in masura in care organizatia va aprecia ca merit un nou mandat de consilier, sunt pregatit sa imi asum aceasta responsabilitate atat fata de partid, dar mai ales fata de ploiesteni.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.