DNA Ploiesti: Un dosar trimis in judecata, dupa o lunga perioada de inactivitate

0 353

DNA Ploiesti: Un dosar trimis in judecata, dupa o lunga perioada de inactivitate. Procurorii anticorupție s-au pus din nou pe treabă.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați (doi dintre ei reprezentanți ai unor societăți comerciale), pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire la Autoritatea Vamală a documentelor vamale comerciale falsificate, săvârșite în forma autoratului, complicități și instigării.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 – 2009, în scopul sustragerii de la plata taxelor vamale și T.V.A., unul dintre oamenii de afaceri, la instigarea celuilalt, ar fi prezentat la autoritățile vamale române documente comerciale falsificate care atestau în mod nereal achiziția din Turcia, în numele a două societăți comerciale, a cantității totale de 3.199.137 kg sare iodată, cunoscând că în realitate marfa importată era zahăr tos.

Aceasta, în condițiile în care taxele vamale pentru sare sunt substanțial mai mici (de peste 20 de ori mai mici ) decât cele pentru zahăr.

În demersul său infracțional, același om de afaceri ar fi beneficiat de ajutorul celui de-al treilea inculpat în sensul că acela ar fi ascuns adevărata natură a mărfurilor importate prin:
– prezentarea de probe de sare autorităților sanitar veterinare ca fiind recoltate din mijloacele de transport ce efectuau importuri din Turcia,
– înlocuirea fizică a documentelor ce însoțeau transporturile de zahăr cu documente false care atestau importul de sare,
– înlocuirea fizică în mijloacele de transport a zahărului importat cu sare iodată ce a fost prezentată organelor vamale pentru vămuire (activitate desfășurată pe raza comunelor Sintești, județul Ilfov, Păulești și Bucov, județul Prahova, la punctele de lucru nedeclarate ale celor două societăți comerciale).

Acționând în această manieră, cei trei inculpați au produs bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 7.105.248 lei sumă cu care Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești s-a contituit parte civilă în cauză.

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin unuia dintre inculați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Prahova cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.