Consiliul Local Ploiesti trebuie sa voteze noul tarif unitar pentru gigacalorie

0 623

Consiliul Local Ploiesti trebuie sa voteze noul tarif unitar pentru gigacalorie, care presupune majorarea prețului pentru populație și micșorarea – pentru ceilalți consumatori.

La propunerea Veolia Energie Prahova, care a obţinut un aviz favorabil din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, se dorește instituirea unui tarif unic în municipiu, atât pentru clienții casnici, cât și pentru cei noncasnici.

Noua valoare unică este de 431,47 lei (TVA inclus) pe gigacalorie.

Acest tarif unitar aduce o creştere de 56,21 lei/gcal – pentru consumatorii casnici şi o scădere de 64,74 lei/gcal – pentru agenţii economici şi instituţii.

Din fericire, în varianta propusă spre aprobare, CL Ploiești ar trebui să voteze și pentru o majorare a subvenției de la bugetul local, ceea ce păstrează prețul de facturare către populație la valoarea de 222,49 lei/gcal (TVA inclus). Asta, însă, numai pentru perioada de iarnă 2021 – 2022.

Ultima creștere a tarifului pentru încălzirea centralizată din Ploiești a avut loc la sfârșitul anului 2019.

Atunci, consilierii locali au votat un tarif pentru populaţie în valoare de 375,26 lei/ gcal (TVA inclus) şi un tarif de 496,21 lei/ gcal (TVA inclus) – pentru consumatorii noncasnici din municipiu.

  • VOM RĂMÂNE FĂRĂ SUBVENȚIE ÎN IARNA 2022 – 2023?

Urmare a apariției acestei știri, consilierul local ALDE, Nemeș Constantin, a venit cu lămuriri care dau frisoane ploieștenilor abonați la încălzirea centralizată.

Iată comentariul alesului ploieștean:

Problema gravă este alta: Prin Legea 278/2013 privind emisiile industriale se prevăd valorile limită ale concentraţiilor emisiilor provenite din instalaţiile mari de ardere. Conform Autorizaţiei Integrate de Mediu nr. PH-28/10.01.2018 pentru emisiile de gaze evacuate de CET Brazi, s-au obţinut derogări până la data de 31.12.2022, derogări care sunt cuprinse în Planul Naţional de Tranziţie. Prin Protocolul de la Kyoto din decembrie 1997 pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a fost ratificat de România prin legea 3/2001.

Având în vedere că începând din 2020 cota de emisii echivalent CO2 alocată gratuit devine zero, costurile pentru cumpărarea cantităţilor necesare în vederea conformării vor fi incluse în preţul energiei, respectiv în tariful practicat.

Prin Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune prin care se reglementează venitul minim de incluziune, beneficiu de asistență socială acordat familiilor și persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei și riscului de excluziune socială. Prin această lege se interzice subvenţionarea preţului la energia termică furnizată populaţiei în alt fel decât prin modalităţile prevăzute expres în lege.

Legea intră în vigoare la data de 1 aprilie 2022 (conform art. 97). În acest fel, cea mai mare parte a populaţiei care beneficiaza de energie termică la preţ subvenţionat va trebui să suporte costul integral al energiei, care este mult mai mare decât cel suportat în prezent.”

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.