Consiliul Local Ploiești a blocat un proiect controversat
Consiliul Local Ploiești a blocat un proiect controversat, prin care actualul primar al municipiului voia să acceseze un nou credit bancar, în valoare de 60 milioane de euro.
În ședința extraordinară a executivului local, de miercuri, a fost prorogat proiectul inițiat de Andrei Volosevici, care dorea ca Primăriei Ploiești să i se permită accesarea unui credit de 300 milioane de lei, pe un termen de 15 ani, din care primii trei să fie perioada de grație.
Scopul declarat era că banii urmau să fie folosiți pentru consolidarea zidului de sprijin a depozitului de deșeuri menajere din zona Teleajen (70 de milioane de lei), precum și pentru pasajul auto de pe Bulevardul București peste magistrala CFR (podul de la Sud).
Volosevici a spus că gradul de îndatorare al municipiului nu va sări de 12%, până în 2027, motiv pentru care consideră investițiile oportune.
În replică, primarul nou ales, Mihai Polițeanu, care va prelua mandatul luna viitoare, a cerut blocarea proiectului și o nouă strategie financiară, pentru ca bugetul local să nu colapseze.
„Mulțumesc CL Ploiești pentru decizia precaută de miercuri, 18 septembrie, prin care a respins cererea lui Volosevici de a ne împrumuta cu 300 de milioane de lei și angaja alți 100 de milioane din bugetul local. Azi am fost informat de o altă datorie care va fi plătită în solidar de CJ și Ploiești. În jur de 240.000.000 de lei către Veolia (aflată în procedură de arbitraj). Informație ascunsă de Primăria Ploiești. Ploieștiul este în colaps financiar și orice decizie financiară trebuie să fie responsabilă, transparentă și pe baza unui plan de investiții predictibil. Este extrem de important să ne recăpătăm credibilitatea în fața cetățenilor, investitorilor, băncilor. Administrarea orașului nu se mai poate face după metoda piromanului: dăm foc și apoi stingem incendii”, a scris Mihai Polițeanu, după decizia consilierilor locali, de prorogare a proiectului.
Cea mai arzătoare problemă, și la propriu și la figurat, rămâne suma necesară pentru asigurarea subvenției pentru agentul termic, necesar în sezonul rece 2024 – 2025, respectiv rezervarea cantității de gaze de către operatorul aflat în subordinea CL Ploiești.
Momentan, Polițeanu nu s-a pronunțat pe această temă și abonații Termo Ploiești așteaptă cu sufletul la gură să știe dacă în această iarnă vor plăti mai mult pentru apa caldă și căldura furnizată în calorifere.
CITEȘTE ȘI:
Ziarul de Ploiești