Clauza secreta care poate aduce o noua ancheta penala la Primaria Ploiesti
Una dintre cele mai penibile ședințe la care au participat ziariștii din Ploiești s-a desfășurat la sediul administrației locale, cu ocazia unei dezbateri publice privind viitorul spital de pediatrie din municipiu. Cu această ocazie, deși trebuia să se vorbească despre oportunitatea transformării clădirii donate de OMV Petrom în unitate medicală, jurnaliștii au aflat despre o clauză secretă care ar putea aduce un nou dosar penal pentru Iulian Bădescu și alți angajați ai Primăriei.
Dezbaterea publică s-a făcut la propunerea senatorului PNL Andrei Volosevici, fost primar al orașului. Nici acesta și nici ceilalți participanți nu aveau să intuiască faptul că o simplă frază rostită de deputatul Ion Eparu avea să arunce în aer toată povestea.
Actualul președinte al PSD Ploiești a spus că a auzit de existența unei clauze secrete în contractul de sponsorizare, semnat în 2012 de Iulian Bădescu, prin care autoritățile locale vor fi obligate să achite 43 milioane de lei dacă nu duc la bun final transformarea clădirii OMV Petrom din centrul orașului în spital de pediatrie.
Cu jumătate de gură, apoi, viceprimarul cu atribuții de primar, Iulian Teodorescu, a fost obligat să admită că, recent, și el a aflat de această clauză specială, precizând totuși, pentru max-media.ro, că nu a văzut contractul, deși trecuseră 2 ani de la parafarea lui.
Cine mai știa de obligațiile asumate de Primăria Ploiești, în afară de fostul primar și de secretara Oana Iacob, ale căror semnături se regăsesc pe act? Probabil urmează să se afle. Și mai probabil, această descoperire va face obiectul unei noi anchete penale.
De altfel, ca să se păstreze secretul, în contract apărea o clauză de confidențialitate pe termen nelimitat, mai ceva ca în documentele serviciilor secrete….
Nu de alta, dar clădirea OMV – subiect al contractului de sponsorizare semnat pe 21 decembrie 2012, adică înainte de Crăciun – a fost preluată de Primăria Ploiești după o singură zi de la parafarea actului. Cum a fost posibil să se facă, în doar 24 de ore, inventarierea și predarea-primirea bunurilor într-o clădire de 14.000 mp? Doar Iulian Bădescu și secretara primăriei știu.
Cum de altfel, tot ei ar trebui să ne explice de ce, dacă nu se transformă clădirea din imobil de birouri în spital de pediatrie, până pe 30 septembrie 2015 (adică în mai puțin de 5 luni de acum încolo), Primăria Ploieșlti va trebui să achite OMV Petrom valoarea integrală a acestui sediu – adică 10 milioane de euro!
“În cazul încetării contractului din culpa Beneficiarului, acesta din urmă este obligat să restituie sponsorului valoarea contractului (43.405.708,85 lei) la care se adaugă penalităţi de întârziere în cuantum de 0,06% pe zi de întârziere din valoarea contractului, în primele 30 de zile calendaristice de la data rezilierii contractului, respectiv în cuantum de 0,12% pe zi de întârziere începând cu cea de-a 31-a zi calendaristică de la data încetării contractului. Penalităţile vor fi calculate de la data rezilierii contractului şi până la data restituirii integrale a sumelor menţionate (Valoarea Contractului plus Penalităţile Calculate. Cuantumul Penalităţilor poate depăşi suma asupra cărora se aplică din valoarea contractului)”.
Sigur, compania austriacă poate să revină asupra acestui contract, măcar și pentru a nu-și păta imaginea. Dar dacă nu o face? Are administrația locală peste 43 milioane de lei să arunce pe fereastră? Și de ce nu s-au făcut pași mai repezi în direcția de a se respecta clauzele contractuale?
Iată întrebări care, până acum, au rămas fără răspuns.
Direcția de Sănătate Prahova nu și-a dat avizul, așa că viitorul spital de pediatrie are un viitor cu atât mai incert. Și dacă o va face, Primăria Ploiești a estimat un cost extravagant pentru transformarea clădirii: peste 30 milioane de euro, adică de trei ori mai mult decât face în acte!