Autoritatile locale din Paulesti lucreaza la un monument dedicat eroilor din Al II-lea Razboi Mondial

0 521

Autoritatile locale din Paulesti lucreaza la un monument dedicat eroilor din Al II-lea Razboi Mondial, care se ridică pe ruinele fostei cazemate.

Locația se află pe cel mai înalt punct din comună, Dealul Degerați (337 metri altitudine), unde în urmă cu aproape 8 decenii fusese construit un adăpost antiaerian.

Cazemata era îngropată în pământ, la 3 metri adâncime, și era formată dintr-un tunel care mergea în zig-zag, pe o lungime de aproximativ 50 metri. Construcția fusese făcută cu grinzi din beton și stâlpi de lemn.

Aici a funcționat Comandamentul Apărării Antiaeriene, care făcea parte din Regimentul 7 Artilerie Antiaeriană, care avea rolul de a proteja regiunea petrolieră Ploiești. Unitatea avea în compunere 20 de baterii de artilerie şi mitraliere antiaeriene de diferite calibre, 4 baterii de proiectoare şi un divizion de baloane captive.

Dispunerea mijloacelor de apărare antiaeriană i-a determinat pe autorii americani James Dugan şi Carroll Stewart să afirme că „prima fortăreaţă împotriva atacului aerian, Ploieştiul, era un colosal cuirasat terestru înarmat pentru a rezista celui mai teribil atac. Acolo se afla cea mai mare concentrare de foc antiaerian din Europa”.

De altfel, în timpul raidurilor aeriene care au vizat rafinăriile ploieștene, se pare că au fost doborâte un total de 250 de avioane.

Pentru a cinsti memoria acelor timpuri de glorie și suferință, administrația locală a decis să readucă la viață istoria locală, prin intermediul unui momument.

Marele istoric Nicolae Iorga spune că „Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții.” De aceea, pentru a reînvia în memoria oamenilor pagini de istorie, desfășurate în lupta pentru apărarea acestui colț de țară, am decis să ridicăm un monument în memoria soldaților români. Trebuie să ne prețuim înaintașii, să le cinstim faptele și să fim mândri că noi suntem urmașii lor” – a precizat primarul Sandu Tudor.

Așa după cum se poate vedea și din fotografii, lucrările au avansat.

Dealul Degerați se află în satul Păuleștii Noi, care până în 1964 i-a purtat numele, respectiv Satul Degerați.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.