Apelul disperat al unei familii din Ploiesti: “Vom ajunge sa traim cu 275 lei/ luna”

0 1.601

Apelul disperat al unei familii din Ploiesti: “Vom ajunge sa traim cu 275 lei/ luna”. Doi soți urmează să fie disponibilizați de angajatorii din Prahova.

O familie a trimis un mesaj la redacția Ziarului de Ploiești, suținând că vor fi amândoi disponibilizați, în contextul crizei economice declanșate de pandemia de coronavirus.

Pe această cale facem un apel la autorități, poate vor găsi o soluție să îi ajute.

Iată mesajul primit:

“Buna ziua dragă redacție, 

Vin la voi cu un apel de disperare si totodata cu dorința de a face cunoscuta situația in care se afla presupun mai multe persoane si anume consecințele stării de urgență generată de pandemia COVID-19. 

Conform ordonanțelor militare aprobate de guvernul României spune ca angajatorii sa puna in somaj tehnic angajații si sa nu concedieze angajații, ceea ce nu se întâmplă, cel puțin nu în sectorul privat.
Suntem o familie tânără, eu cu soțul suntem ingineri de profesie.
Compania la care a lucrat soțul meu a disponibilizat postul lui de muncă la mijlocul lunii martie cand a inceput pandemia. La data de 10 aprilie am fost anunțată de către compania la care lucrez (oficial inca mai lucrez) ca voi fi disponibilizată. În contextul în care eu sunt o persoana cu grad accentuat de handicap si nu au dreptul să facă acest lucru (potrivit art. 78 alin.(2) din Legea 448/2006 privind protecția si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap) si mai ales in perioada de stare de urgență.
Postul care il ocup in firma suntem vreo 10 persoane pe acest post, nu trebuia să fiu eu prima persoana de pe lista cu angajatii disponibilizați. In luna februarie au angajat 2 persoane noi pe aceeasi functie ca mine, si ei chiar dacă sunt in perioada de proba nu ii dau afara, dar eu ca lucrez de 2 ani in firma ma concediaza. De la HR mi-au zis ca pot sa depun dosar pentru șomaj (atenție nu e somaj tehnic).
Am apelat la ITM Prahova si mi-au zis ca daca firma urmează procedurile legale, atunci nu pot sa fac nicio sesizare. Făcând un calcul soțul va lua o indemnizație de șomaj in valoare de 600 de lei, soțul având vechime în muncă de 12 ani. Eu neavând 10 ani de activitate voi primi 375 lei lunar. Din acești 975 lei trebuie să achitam 700 de lei pentru chirie. Intrebarea e cum ne vom descurca cu 275 lei? Cine va mai face angajări în perioada următoare? Răspunsul este nimeni nu va mai angaja personal.
Noi nu vrem să stăm în somaj, nu vrem să primim indemnizație de șomaj sau cum se spune ajutor social. Tot ce ne dorim este sa lucram si sa avem un salariu pentru a ne putea întreține.”

Femeia care a apelat la noi lucrează în departamentul de vânzări al unei firme private care produce acoperișuri pentru case,  pe postul de corespondent comercial.

Ea susține că a fost anunțată că va fi disponibilizată fără prea multe explicații.

“Un motiv clar nu mi-au dat, deși am insistat in mod verbal cat si inscris oficial (emailul de la munca). Spun doar ca nu este din motivul salariatului, asta este scris si in preavizul care l-am primit prin poștă. Cu siguranta nu au un motiv întemeiat si nu pot să găsească unul.”

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.