Ambasadorul SUA la NATO: Avem un angajament juridic obligatoriu sa ne aparam aliatii, inclusiv Romania

0 307

Ambasadorul SUA la NATO a declarat că, prin Tratatul de la Washington, SUA au un angajament obligatoriu din punct de vedere juridic să-şi apere aliaţii din cadrul NATO în cazul unui atac armat, el subliniind că Statele Unite îşi iau foarte în serios obligaţia de a-şi apăra aliaţii, inclusiv România.

Întrebat dacă armata SUA va apăra România în cazul unui atac al Rusiei, chiar dacă alţi aliaţi precum Marea Britanie, Germania sau Franţa n-ar oferi sprijin militar, ambasadorul Statelor Unite la NATO, Douglas Lute, a declarat: „Da, Statele Unite vor răspunde la un atac armat asupra oricărui aliat din cei 27. O lectură atentă a Tratatului de la Washington (…) indică faptul că fiecare membru (NATO) are o responsabilitate individuală şi în mod concertat cu alţi aliaţi pentru a răspunde unui atac armat”.

Referitor la un sondaj publicat recent de Pew Research Center, potrivit căruia cetăţenii din vestul Europei sunt reticenţi în ceea ce priveşte folosirea forţei militare pentru a apăra un aliat NATO împotriva Rusiei, Douglas Lute a explicat că acţiunile celor 28 de ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice arată „o imagine foarte diferită” de rezultatele sondajului.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.