Adevărul istoric în producția Rise of Empires: Ottoman, Mehmed vs. Vlad

0 361

Există astfel tentația producătorilor de a modifica adevărul istoric și de a nuanța prea mult anumite aspecte, doar pentru a atrage audiență. S-a întâmplat acest lucru și în Rise of Empires: Ottoman, serialul documentar de dramă disponibil pe Netflix sub denumirea locală Ascensiunea imperiilor: Otomanii? Subiectul este cu atât mai interesant pentru români cu cât sezonul al doilea este intitulat Mehmet vs. Vlad și se referă la confruntările dintre Mehmet al II-lea și Vlad Țepeș.

Iată așadar că avem parte de un serial pe streaming care atinge numele lui Vlad Țepeș, adesea asociat cu personajul de carte și film Dracula. Vlad Țepeș este personaj principal în acest documentar – dramă Rise of Empires: Ottoman, Mehmed vs. Vlad.

De la Vlad la Dracula, în diverse forme în lumea divertismentului modern

Istoricul Florin Hasan, care a fost angajat de Netflix drept consultant pentru această mini-serie, susține pentru ziarul Adevărul că producătorul este de apreciat pentru că nu a ales să îl prezinte pe Vlad Țepeș drept un „vampir însângerat” sau un „maniac ce ucide în dreapta și stânga”. O astfel de asociere bazată pe legendele cu vampiri din Transilvania și pe personajul de carte Dracula al lui Bram Stoker este des întâlnită în showbiz, fiind un magnet pentru public.

Imaginea lui Vlad Țepeș este sursă de inspirație pentru multe inițiative din zona de divertisment. Cu mai mulți ani în urmă, se dorea chiar crearea unui parc tematic de agrement în România, denumit Dracula Park, cu scopul de a monetiza valoarea brandului turistic Dracula.

O inițiativă materializată în sectorul de jocuri de noroc online este brandul Vlad Cazino creat de compania multinațională Kindred Group special pentru piața autohtonă. La începutul anului 2018, cei de la Kindred au lansat vladcazino.ro – primul cazino online cu brand autohton, bazat pe miturile cu vampiri din Transilvania. Vampirul Vlad este reinterpretat în stil modern, deloc sângeros, ba chiar prietenos, dornic mereu de distracție legendară.

La capitolul seriale interesante de pe streaming bazate pe adevăr istoric, dar cu dramatizare aparte, putem aminti o altă producție ce merită văzută, cu o cu totul altă tehnică de realizare față de Rise of Empires: Ottoman – este vorba despre Ecaterina (The Great), de această dată pe HBO Max. Aici vorbim despre o comedie macabră, în care personajele istorice sunt prezentate altfel decât ne-am aștepta pentru un film istoric.

O perspectivă despre Vlad care merită urmărită

Florin Hasan este unul dintre cei doi istorici români care a fost invitat să participe la filmarea documentarului despre Imperiul Otoman, care în sezonul al II-lea se concentrează asupra înfruntării dintre Mehmed al II-lea (al șaptelea sultan al Imperiului Otoman) și Vlad Țepeș (care a domnit în Țara Românească în anii 1448, 1456-1462 și 1476).

„Eu spun că nu există neapărat un adevăr istoric. Avem mai multe perspective narative. Când eram mai tânăr vorbeam despre adevărul istoric, dar acum evit să fac asta. Acum, pot să spune că filmul prezintă o narativă despre Vlad. Nu este nici cea mai proastă, nici cea mai bună”, a explicat istoricul Florin Hasan, care a participat la filmări în Istanbul.

Documentarea pentru realizarea serialului s-a produs în cele mai mici detalii – de exemplu s-a pus accent pe modul în care arăta sigiliul lui Vlad Țepeș, cum arătau uniformele militare vlahe, până la chestiuni de organizare socială, strategie militară și arme folosite de cele două armate rivale.

„Narativa Netflix este cea bună și faptul că am acceptat să particip în acest proiect reflectă acest lucru. Am considerat că e foarte important să fim și noi la „masa bogaților”. A fost un mare avantaj faptul că au chemat și istorici români. Au ales să prezinte ce spun turcii, ce spunem noi, românii, dar, ca să ne arate că sunt echidistanți, au preferat versiunea englezească. Prefer o astfel de narativă decât una profund ideologizată prezentată în filmele românești”, a mai spus Florin Hasan.

Scenariul mini-seriei îi aparține producătorului american Kelly McPherson, pasionat de istoria medievală a zonei. Deși regizorul este turc (Emre Sahin), acțiunea nu îi pune deloc pe otomani în avantaj. Ba mai mult, în Turcia, la prima serie, producătorii au fost acuzați că i-au prezentat mult prea grozav pe adversarii otomanilor. „Din punctul meu de vedere, filmul a făcut multe servicii istoriei românești”, a concluzionat istoricul român.

 

(P)

Reclama dupa Articol – Banner 3
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.