Virgil Guran, despre proiectul de lege privind plafonarea dobanzilor la IFN: „Nu este bine gandit”

0 309

virgil-guranVicepreședintele PNL, Virgil Guran, a oferit pentru PSnews.ro un punct de vedere cu privire la proiectul de lege al colegului său de partid, Daniel Zamfir, de plafonare a dobânzilor de la IFN-uri, ținând cont că și el deține o astfel de afacere. 

Politicianul este acționar la SC Vitalco Euro IFN SA Câmpina, unde deține 40.392 de acțiuni, valorând 403.920 de lei. 

Fostul deputat de Prahova s-a arătat îngrijorat de actuala formă a inițiativei legislative.

„În prima fază, proiectul a fost binevenit, pentru că se referea la cei care și-au făcut anumite IFN-uri și, în loc de camătă, se ocupau sub pavăza legală și aveau dobânzi foarte mari. Dar în forma în care a ieșit (vă dau un singur exemplu: cu 2,5% față de dobânda de referință a Băncii Naționale)… Sunt momente în care dobânda de referință poate să fie și zero. Așa că eu zic că nu este bine gândit acest proiect și trebuie regândit. Sunt total de acord că nu trebuie făcută cămătărie cu oamenii, dar această plafonare trebuie făcută în urma discuții logice și a unui context logic. Altfel, se pot produce anumite anomalii inclusiv în privința dobânzii de referință a băncilor. Banca Națională ar avea interes la un moment dat să ridice dobânda de referință în mod artificial. Unii spun că nu se face lucrul ăsta în mod artificial. Se face! Oriunde în lumea asta sunt artificii de genul ăsta. Deci să nu fie cumva în detrimentul creditorilor! De acum, băncile o să fie mult mai atente în a credita”, a avertizat Virgil Guran.

Totuși, fostul parlamentar a precizat că IFN-ul lui nu este afectat de proiectul de act normativ al lui Zamfir, întrucât nu practică dobânzi prea mari.

„Pe mine nu mă afectează acest lucru, pentru că la mine dobânzile sunt cele normale – nu asta este problema. Sunt dobânzi și de 9%, și de 15% – normale pentru un IFN care dă sume mici”, a arătat liderul liberal.

sursa: PSNews.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.