Un peste care traia si pe vremea dinozaurilor a fost filmat in Romania, desi se credea ca disparuse

0 2.780

Un peste care traia si pe vremea dinozaurilor a fost filmat in Romania, desi se credea ca disparuse. Aspretele este peştele fosilă vie, unicat la nivel mondial.

Alpinistul şi activistul de mediu Alex Găvan a filmat un specimen pe valea râului Vâlsan, în Munții Făgăraș.

Este singura zonă de pe glob unde aceste pește rar încă supraviețuiește, deși specia lui trăia și acum 65 milioane de ani.

Pentru a sublinia importanța acestui fapt, cercetătorii îl cunosc sub denumirea de Romanichthys valsanicola, care subliniază faptul că a fost redescoperit în România.

Se pare că ar mai fi doar câteva exemplare vii, care trăiesc exclusiv pe Valea Vâlsanului.

Specia a ajuns în grav pericol de dispariţie nu datorită pescuitului, ci din pricina amenajărilor hidroenergetice care au modificat ireversibil habitatul speciei.

“Această dimineaţă ne dăruieşte una dintre cele mai minunate veşti. Este legată de peştele nostru naţional, aspretele – Romanichthys valsanicola, specia de folsilă vie, veche de 65 de milioane de ani şi contemporană cu ultimii dinozauri care au umblat pe suprafaţa planetei. Este cel mai rar peşte din Europa şi, după unele estimări, chiar din lume. Sunt emoţionat să vă împărtăşesc că, pentru prima dată după mulţi ani, aspretele se destăinuie oamenilor în imagini video. A fost identificat în jurul orei 8, în zona satului Brădetu, de către colegii şi prietenii mei din echipa de salvare a aspretelui, ihtiologii Andrei Togor şi Marcus Drimbea (reprezentând partenerii noştri de la Asociaţia Aqua Crisus), aflaţi în cadrul unei sesiuni de pescuit ştiinţific pe valea Vâlsanului ce analizează impactul amenajărilor hidrotehnice la nivelul ihtiofaunei”, a anunţat, ieri, Alex Găvan.

VEZIU VIDEO: Breaking News-Aspretele filmat pe Vâlsan 21.10.2020.

În trecut era răspândit în cursul de munte al râului Argeș și al afluenților săi: Vâlsan și Râul Doamnei.

În prezent arealul este limitat numai la o porțiune de 1 km din cursul superior al râului Vâlsan, în amonte de satul Brădetu.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.